maanantai 15. elokuuta 2016

Pääkaupungin siirtäminen Helsinkiin oli vääryys

Tein tutustumismatkan Turkuun, kohteina Turun linna, tuomiokirkko, Jussi Vareksen kantapaikka Uusi Apteekki, lounasravintola Hus Lindman, illallisravintola Brahen kellari ja Pentti-Oskari Kankaan jazzravintola Vaakahuone sekä yöpymispaikkana Holiday Club Caribia. Tuliaisekseni kotiin ostin Turun yliopiston kulttuurihistorian dosentin Rauno Lahtisen kirjoittaman Turun historian (Turkuseura, 2014).

Nyt kun olen kirjan lukenut, olen vakuuttunut siitä, että Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungin siirtäminen Turusta Helsinkiin 1812 oli virhe. Turku on Suomen alku, kaiken sivistyksen sekä maallisen että hengellisen hallinnon syntymäpaikka. Tämä jäi kuitenkin sivuseikaksi, kun Aleksanteri I:n kenraaliadjutantti Gustav Mauritz Armfelt halusi kostaa Turulle. Armfelt kirjoitti, että Turku on ”Sodoman ja Gomorran lihallinen serkku ja sen asukkaat ovat inhottavaa roskaväkeä. Turku pitäisi sytyttää tuleen ja polttaa poroksi.” Polttamistoive toive toteutuikin 1827.

Armfelt oli tunnettu Turun vihaaja, joka tarttui pääkaupunkiasiaan sen jälkeen, kun Uudenmaan ja Hämeen läänin maaherra Gustaf Fredrik Stjernvall oli esittänyt Helsinkiä uudeksi pääkaupungiksi. Niin sitten kävi ja 3000 asukkaan Helsinkiä alettiin kehittää pääkaupungiksi. Turussa oli tuolloin asukkaita 10 000.

KUNINKAANVAALIKIN

Suomessa on järjestetty kerran kuninkaanvaalikin, tietenkin Turussa. Kesällä 1457 päätettiin menetellä näin, koska näytti siltä, että Ruotsin Itämaan (Österland) eli Suomen alueen edustajat eivät ehtisi juhannukseksi vaalikokoukseen Ruotsiin. Turussa vaalin toimittivat läsnä olleet valtaneuvokset sekä Itämaan rälssin, Turun porvariston ja Varsinais-Suomen talonpoikien edustajat. Säätykokouksessa kuninkaaksi valittiin tanskalainen Kristian I Oldenburgilainen. Kristian oli Kalmarin unionikuningas, sillä jo ennen Turussa järjestettyä vaalia hän oli myös Tanskan ja Norjan kuningas.

Sanomalehdissä on tällaisten juttujen yhteydessä ns. faktalaatikko. Kun en pysty tässä netissä tekemään laatikon seiniä, panen tähän kuitenkin luettelon joistakin sellaisista asioista, jotka ovat olleet Turussa ensimmäisinä Suomessa:

Suomen ensimmäinen koulu oli Turun katedraalikoulu, joka perustettiin 1200-luvulla.

Ensimmäinen tunnettu teatteriesitys 1556: Turun koululaiset esittivät Terentiuksen ja Plautuksen roomalaisia komedioita

Kun Katarina Jagellonica 1562 tuli Turkuun, hän toi mukanaan haarukoita, joita ei ennen ollut Suomessa käytetty.

Ensimmäinen yliopisto oli Kuninkaallinen Turun Akatemia, perustettiin 1640. Sen opiskelijoita olivat mm. Elias Lönnrot, J.L. Runeberg ja J.V. Snellman.

Suomen ensimmäinen kirjapaino perustettiin Turun Akatemian yhteyteen 1642.

Suomen teollisuuden isänä pidetään 1600-luvulla Lyypekistä Turkuun tullutta Peter Thorwösteä, joka perusti Pikisaareen tervavaraston, sen jälkeen myös mm. Ojamon kaivoksen ja Fiskarsin ruukin.

Professori, kirjailija, teologi Daniel Juslenius (1676 - 1752) oli ensimmäinen fennofiili, suomalaisuuden puolestapuhuja.

Ensimmäinen varsinainen arkkitehti oli 1700-luvulla elänyt Samuel Berner.

Suomen ulkomaankaupan isäksi sanotaan Jakob Bremeriä (1711 - 1785), Suomen rikkain mies 1700-luvun puolivälissä. Laivanvarustamo, sokeritehdas, Åvikin lasiruukki, Kupittaan tiiliruukki.

Lääketieteen isä oli Johan Haartman, jonka toimesta perustettiin 1759 Turkuun varsinainen sairaala. Valtakunnan ensimmäinen sairaala oli perustettu Tukholmassa. Haartmanin sairaala kehittyi sittemmin Turun yliopistolliseksi sairaalaksi.

Historiantutkimuksen isä oli puolestaan Henrik Gabriel Porthan (1739 - 1804), joka on haudattuna Turun tuomikirkon vieressä.

Suomen ensimmäinen sanomalehti Tidningar Utgifne af et Sällskap i Åbo alkoi ilmestyä 1771. Lehden toimittaja oli Porthan.

Vanhin edelleen toimiva suomalainen yhdistys on Turun soitannollinen seura, perustettiin 1790.

Suomen ensimmäinen pankki oli Turun diskonttolaitos, perustettiin 1806

Suomen ensimmäinen huvipuisto avattiin Turussa 1811.

Ensimmäinen VPK perustettiin 1838.

Ensimmäisen valokuvan otti 1842 piirilääkäri Henrik Cajander. Kuva Nobelin talosta on tallella Turun museokeskuksessa.

Ensimmäinen puhelinlaitos perustettiin Turussa 1881.

Joulurauhan julistus Brinkkalan talon parvekkeelta alkoi 1888.

Sosialidemokraattinen puolue sai alkunsa 17.-20.7.1899 Suomen työväenyhdistysten edustajien kokouksessa, nimeksi annettiin Suomen työväenpuolue.

Ensimmäisen Suomeen tuodun auton (1900) omisti kauppaneuvos Viktor Forselius. Lyypekistä tuotu auto oli Benz Velo Comfortable.

Ensimmäisen pitkän suomalaisen äänielokuvan teki turkulainen Lahyn-Filmi: Sano se suomeksi. Ensiesitys oli 30.3.1931.

Turun kaupunginteatteri perustettiin 1946 ensimmäiseksi täyskunnalliseksi teatteriksi.

Suomen ensimmäisessä rock and roll -konsertissa lokakuussa 1956 Turun konserttitalossa soitti Erik Lindströmin yhtye. Ruisrock alkoi 1970 nimellä Turku International Pop & Rock Festival; on Euroopan toiseksi vanhin rockfestivaali.

Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali on Turun musiikkijuhlat, jotka alkoivat 1960.

Suomen ensimmäinen kirjastoauto aloitti Turussa 1961.

Urheilu: Paavo Nurmi, Jarno Saarinen, Saku Koivu, TPS.

kari.naskinen@gmail.com