tiistai 8. maaliskuuta 2016

Ryssäviha loimusi Paasikivi-seurassa


"Venäjän-tuntijana” markkinoitu kirjailija-kääntäjä Jukka Mallinen julisti Lahden Paasikivi-seuran yleisöluennossa Viron paratiisillisen hienoa tilannetta verrattuna Suomeen: Viro ja koko Baltia ovat turvassa Naton ansiosta, mutta Suomi on tälläkin hetkellä Venäjän sotilaallisen uhan alla. Ryssävihan voimakkaasti leimaamassa esitelmässään Mallinen antoi myös ymmärtää, että Suomi on ehdottoman oikealla tiellä tehdessään sotaharjoitusyhteistyötä Naton ja USA:n kanssa.

Amerikkalaisjoukkojen tulo Suomeen on jatkoa USA:n 2014 aloittamalle sotaharjoitusten sarjalle Euroopassa. Tästä Operation Atlantic Resolve -harjoituksesta todetaan Yhdysvaltain hallinnon nettisivuilla: ”OAR-harjoitus pysyy niin kauan kuin on tarvetta rauhoittaa liittolaisia ja estää Venäjän alueellinen hegemonia”.

OAR on siis yksiselitteisesti kohdistettu Venäjää vastaan. Nyt Suomi tulee olemaan osa tätä provokaatiota.

Jukka Mallisen lähes kaksi tuntia kestäneessä julistuksessa pääpaino oli presidentti Vladimir Putinin demonisoinnissa – Putin ei ole valtiomies, vaan katupoika. Lisäksi hän vertasi nyky-Venäjän kehitystä natsi-Saksan kehitykseen 1920-30-luvuilla, ja toisti toistamistaan, että Venäjällä on halua kolmanteen maailmansotaan.

Mallinen rehvasteli sillä, että on rääväsuu. Pettyneeltä hän kuitenkin vaikutti siinä, että on sanomisistaan ja kirjoittamisistaan huolimatta saanut aina viisumin Venäjälle. Sitä hän tarvitsee, koska valtavassa Venäjän maassa on kuitenkin kaksi hyvää asiaa, Pietarin jazzklubit ja gruusialaiset ravintolat.

Russofobian taudinkuvaan kuuluu, että kaikki Suomen lähestymiset Natoa ja Yhdysvaltoja kohtaan tuovat helpotusta sairauteen. Yhden reseptin allekirjoitti puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg syksyllä 2014, se on Suomen ja Naton yya-sopimus
"Memorandum of Understanding" eli yhteisymmärrysmuistio. Tätä sopimusta ei esitelty eduskunnan hyväksyttäväksi, vaikka se sitoo Suomea. Naton puolesta pöytäkirjan allekirjoittivat Naton operaatioesikunta ja transformaatioesikunnan komentajan johtoesikunta.

Sopimuksen ydinkohta on, että Nato voi halutessaan perustaa sotilastukikohtia Suomeen. Sopimuksen kohta 2.1: "Tämän pöytäkirjan tarkoituksena on luoda toimintaperiaatteet ja menettelyt tukikohtien perustamiseksi ja isäntämaatuen antamiseksi isäntämaassa oleville tai isäntämaan tukemille Naton joukoille Naton sotilaallisen toiminnan aikana. - - - Tukikohdat ovat strategisen esikunnan osastoja, joita Naton komentaja johtaa."

PAASIKIVI-SEURA

Paasikivi-seura perustettiin Helsingissä 1958. Seuran tavoitteeksi otettiin Suomen virallisen ulkopolitiikan vahvistaminen ja vakiinnuttaminen laajojen kansalaispiirien keskuudessa. Sääntöjensä mukaan seuran tarkoituksena on myös vaalia presidentti J.K. Paasikiven muistoa ja hänen poliittista perintöään.

Onkin outoa, että Paasikivi-seuran maakunnallisessa järjestössä Lahdessa päästettiin maanantai-iltana ryssäviha loimuamaan. Paasikiven - Kekkosen linjaan ei tällainen kuulunut. Paasikiven seuraajana Urho Kekkonen lavensi edeltäjänsä viitoittamaa hyvän naapuruuden politiikkaa. Hän lähti siitä olettamuksesta, että neuvostojohto voitaisiin saada vakuuttuneeksi turvallisuustakuiden lisäksi Suomen erityisaseman Neuvostoliitolle tarjoamista muista eduista.

Kekkonen eteni ajatukseen, että Suomi voisi toimia poliittisena ja taloudellisena sillanrakentajana idän ja lännen välillä pitämällä yllä hyviä suhteita molempiin suuntiin. Näin Kekkonen tarttui Paasikiven luonteen optimistiseen puoleen ja kehitti Paasikiven linjaa neuvottelujen ja etujen yhteen sovittamisen tietä. Mallisen kaltaiset suomalaiset sen sijaan eivät hyväksy rauhanomaista rinnakkaineloa Venäjän kanssa, vaan haluavat kimppaan vain USA:n ja Naton kanssa. Heidän militaristinen mielihalunsa on saada Venäjä Suomen viholliseksi heti tuohon rajan taakse.

kari.naskinen@gmail.com