perjantai 8. tammikuuta 2016

Vuoden parhaat urheilijatSaa nähdä, onko nuorten jääkiekkomestaruus oleva tämän vuoden paras suomalainen urheilusaavutus. Nyt on kuitenkin pantava järjestykseen viime vuoden parhaat, ja se on aina helppo tehtävä.

Kun jääkiekosta aloitin, niin jatketaan: vuonna 1990 Jari Kurri voitti viidennen Stanley Cupin (NHL:n mestaruus), mutta urheilutoimittajat valitsivat vuoden parhaaksi urheilijaksi keihäänheittäjä Päivi Alafrantin (EM). Teemu Selänne on ollut tuossa äänestyksessä kolme kertaa viides, mutta voittajat ovat joka kerta olleet kymmenen kertaa kovempia kuin Päivi Alafrantti, kolme maailmanmestaria: Juha Kankkunen 1993, Mika Häkkinen 1998, Tero Pitkämäki 2007.

Omalla listallani on nyt korkealla Teuvo Teräväinen, Stanley Cupin voittaja ja finaalipelien pistepörssin paras.

Urheilussa on eriarvoista se, että esimerkiksi Usain Bolt tai Martin Sundby voi olympiakisoissa voittaa kolme kultamitalia, jotkut uimarit ja muutkin enemmänkin, mutta moukarinheittäjä tai golfinpelaaja vain yhden. Toisaalta nämä yhden mitalin urheilijat ovat paremmassa asemassa, koska he ovat yksiselitteisesti omien lajiensa parhaita.

Omalla listallani vaikuttaa osaltaan se, edustaako urheilija jotakin ”koko maailman” harrastamaa lajia vai jotakin pienemmän harrastajaryhmän lajia:

1. Osku Palermaa (kuvassa), keilailun kolmi- ja viisimiehiskilpailujen EM-kultaa, henkilökohtaisen All events -kilpailun EM-hopeaa, voitti Bowling World Openin Tokiossa.
2. Kimmo Lehtonen, keilailun kolmi- ja viisimiehisjoukkueiden EM-kultaa sekä All events -kilpailun EM-pronssia.
3. Teuvo Teräväinen, Chicago Blackhawks.
4. Henri Kontinen, viisi voittoa ATP-tennisturnausten nelinpeleissä yhdessä Marin Draganjan kanssa.
5. Roope Tonteri, lumilautailun MM-kulta ja -hopea.
6. Eero Remes, enduromoottoripyöräilyn MM-kulta.
7. Petteri Koponen, koripalloilun Eurocup-voitto (Himki, Venäjä), valinta cupin tähdistöviisikkoon.
8. Roman Eremenko (ZSKA) valittiin Venäjän jalkapalloliigan parhaaksi pelaajaksi, norjalainen VG-lehti valitsi hänet Pohjoismaiden tähdistökentälliseen.
9. Tero Pitkämäki, keihäänheiton MM-pronssi ja Timanttiliigan voitto.
10. Jenna Laukkanen, kaksi EM-kultaa lyhyessä uimahallissa.

Vuoden joukkue on keilailun EM-viisimiehisjoukkue, jossa Palermaan ja Lehtosen lisäksi heittivät Joonas Jehkinen, Joonas Jähi ja Juhani Tonteri. Todistaa laajasta tasosta, kun on paras joukkuekilpailussa.

Vuoden valmentaja on tallipäällikkö Aki Ajo, jonka kuski Johann Zarco voitti Moto 2 -luokan maailmanmestaruuden. Moottoriurheilussa tallipäälliköt vastaavat valmentajia.

kari.naskinen@gmail.com