keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Testasin: yksityisiä ”parkkisakkoja” ei tarvitse maksaa


Ihmisillä on epäselvyyttä siitä, miten pitää suhtautua yksityisten pysäköinninvalvontayritysten antamiin ”sakkoihin”. Voin kertoa: niitä ei tarvitse noteerata, jos viitsii vähän vaivautua.

Pari vuotta sitten löysin tuulilasinpyyhkijän alta tällaisen maksumääräyksen. Palautin sen kyseiseen yritykseen ja ilmoitin, että en ole autoani tuona aikana tuossa paikassa pysäköinyt. Kirjoitin niille, että olin tennishallissa lainannut autoani yhdellä tutulle kaverilleni, joka näköjään oli autollani pysäköinyt väärin. Omaa nimeäni en kirjeeseen pannut. Eikä perästä enää mitään kuulunut. Kunhan kepillä ijäätä, ja useimmat kai menevät halpaan.

Tilannettani auttaa valtion liikennevirastoon Trafiin tekemäni ilmoitus siitä, ettei autoni rekisteritunnuksen mukaisia omistajatietoja saa antaa vieraille kyselijöille. Jos tällaista kieltoa ei ole tehnyt, omistajatiedothan saa nykyisin helposti vaikka kännykällä. Kun kielto on päällä, ei tietoja anneta muille kuin viranomaisille, eikä yksityinen parkkifirma ole viranomainen.

Kun yksityinen parkkifirma ei siis tiedä, kenen auto on, se ei voi ”sakkoa” periä, koska se peltilehmä sinänsä ei ole maksukykyinen otus.

kari.naskinen@gmail.com