perjantai 20. marraskuuta 2015

Truth – totuus ei paljastuVaalivilpin avulla vuonna 2000 presidentiksi noussut George W. Bush oli ongelmissa myös toisissa presidentinvaaleissaan, kun tv-yhtiö CBS kertoi ajankohtaisohjelmassaan, että hänet oli aikoinaan vapautettu Vietnamin sodasta kyseenalaisin perustein. Tuoreessa elokuvassa Truth käydään läpi tuota vuoden 2004 tilannetta nimenomaan CBS:n näkökulmasta. Eikä asia vieläkään näytä olevan selvä. Elokuvan nimestä (truth = totuus) huolimatta vedenpitävä totuus ei paljastu.

Ei auta, vaikka mukana on Robert Redfordkin (kuvassa), joka oli jo elokuvaroolissaan paljastamassa Watergate-skandaalia (Presidentin miehet, 1976). Uudessa elokuvassa Redford esittää CBS:n iltauutisten ankkuria ja 60 Minutes -ohjelman juontajaa Daniel Ratheria. Vuodesta 1968 lähetetty 60 minutes on vastaavanlainen ohjelma kuin Suomessa vaikkapa Ajankohtainen kakkonen, ja hyvää jälkeä on syntynyt siitäkin päätellen, että se on joutunut mm. auto- ja tupakkateollisuuden sekä armeijan hampaisiin.

Elokuvan pääosassa on uutistuottaja Mary Mapes, jonka kirjaan Truth and Duty (2006) elokuva perustuu. Elokuvassa häntä näyttelee erinomaisesti Cate Blanchett (kuvassa). Hyvien näyttelijöiden ansiosta elokuvan toimistomainen kuivakkuus saakin eloa, mutta itse asia etenee vaikeasti. Paljon puhetta ja merkitseviä katseita, mutta elo puuttuu. Kaiken lisäksi kokematon ohjaaja James Vanderbilt ei ole osannut päättää, miten debyyttiohjauksensa lopettaisi; viimeinen varttitunti menee täysin turhanpäiväiseen jahkaamiseen, kun homma on kuitenkin jo selvä.

Mary Mapesin CBS irtisanoi oman tutkintakomissionsa langettavan kannanoton jälkeen ja Dan Rather päätti siirtyä eläkkeelle. Bushin Vietnam-velvollisuuden hoitamatta jättäminen painettiin villaisella ja vaaleissa Bush voitti niukasti demokraattien John Kerryn. Edelleen on epäselvää, missä Bush luurasi hänelle kuuluneen armeija-ajan, mutta se onkin kuitattu lähinnä sillä, että CBS:n liberaalitoimittajat olivat järjestäneet salaliiton Bushin vaalivoiton estämiseksi.

kari.naskinen@gmail.com