torstai 26. maaliskuuta 2015

Ämpäri äänestäjälle?


Millä saataisiin lisätyksi kiinnostusta äänestämiseen ja yleensäkin politiikkaan? Kun SDP:n kansanedustajaehdokkaat Sirkku Hilden ja Iisakki Kiemunki ottivat asian esille Lahdessa järjestämässään vaalitilaisuudessa, pohti Kiemunki, pitäisikö jokaiselle äänestäjälle antaa ilmaiseksi muoviämpäri.

Halpakauppaketju Tokmanni on tällaisella tempulla vetänyt ihmisiä. Kun se on avannut uusia myymälöitä, on ämpäreitä mennyt satamäärin.

Kun ilmaiseksi saa, kannattaa lähteä vähän kauempaakin. Kärkkäiseltä saa kymmenen litran muoviämpärin 1,20 eurolla, mutta ei se ole sama asia kuin ilmainen.

Äänestää saa ilmaiseksi, mutta siitä ei jää itselle mitään kättä pitempää. Kestävyysvajeet, sotet, taitetut indeksit, opintolainat, sotaliittojäsenyydet, verot ja muut sellaiset ovat 40 prosentille äänioikeutetuista sen verran vähäpätöisiä asioita, että moisten vuoksi ei äänestyspaikalle viitsi vaivautua – kun ei saa edes kahvia ja pullaa.

Vaalitilaisuuksiakin järjestettäessä kannattaisi asia ottaa huomioon. Olisiko muoviämpäri sittenkin vetovoimaisempi kuin kupillinen kahvia tai hernekeitto?

HOMOT TAKAISIVAT RAUHAN?

Sirkku ja Iisakki keskustelivat myös rakkaudesta, ja välillä hämeenlinnalainen RRR-yhtye soitti mm. Kaj Chydeniuksen rakkaus- ja rauhanlauluja. Kun keskustelijat olivat sitä mieltä, että homot ovat vähemmän väkivaltaisia kuin heterot, heitin heille kysymyksen, voisiko homoseksuaalisuus turvata rauhan maan päälle.

Vaikea kysymys. Mutta entä jos kaikki olisivat homoja tai lesboja? Jos kerran tämä ihmisryhmä on pasifistisempi kuin muut, niin sehän takaisi maailmanrauhan? Toisaalta, kuten Iisakki sanoi, siitä olisi aika nopeasti seurauksena aivan täydellinen rauha, kun uusia sotilaita ei enää syntyisi.

kari.naskinen@gmail.com