perjantai 6. maaliskuuta 2015

Arkinen taiteilijakuva William TurneristaTunnetuin englantilainen taidemaalari on ollut William Turner (1775 – 1851). Elokuvan hänestä on ohjannut Mike Leigh, ja hänen aikaisempaa tuotantoaan tuntien ei ole yllättävää, että Mr. Turner ei ole ulkoisesti mitenkään loistelias, vaikka Turnerin komeat maalaukset olisivat voineet johdattaa elokuvan siihenkin suuntaan.

Leigh on tehnyt paljon elokuvia työväenluokan ja vähäväkisen kansanosan arkipäivän ongelmista. Leigh ei ole kuvallisen ilmaisun suurimpia mestareita, vaan hänen realistisissa elokuvissaan tärkeintä on sisältö. Siksi on yllättävää, että juuri hän on tarttunut suureen Turneriin.

Toisaalta William Turner ei näytä olleen kovin värikäs henkilö. Ei ryypännyt eikä rellestänyt, vaan keskittyi maalaamiseen. Asui Lontoossa ja kävi välillä pienessä Margaten kaupungissa inspiroitumassa merinäkymistä.

Merimaalauksistaan Turner parhaiten tunnetaankin. Orjalaiva ja Sotalaiva Temerairen viimeinen matka käydään jotenkin läpi elokuvassakin, mutta melko vähälle elokuvassa kuitenkin jää itse taitelijan työskentely maalaustensa kanssa. Turnerin hienoa tuotantoa, dramaattisia maisemamaalauksia ei siis paljon näytetä, sen sijaan Mike Leigh ”maalaa” kameralla muutamia hienoja näkymiä ikään kuin moderneina sovelluksina Turnerin 200 vuotta sitten tekemistä maalauksista. Kuvaaja on ollut kokenut Dick Pope.

Mikään elämäkertaelokuva tämä ei ole. Kronologisesti kyllä edetään, mutta sen verran asiasta toiseen poukkoillen, että panee katsojan kotiin palattuaan hakemaan internetistä lisää tietoa Turnerista. Nimihenkilöä esittää Timothy Spall, tuttu naama monista aikaisemmista sivurooleista ja tv-sarjoista, mutta nyt on kohdalle osunut vihdoin iso päärooli, jonka Spall vetääkin erinomaisesti.

Kaikkia elokuvan muita henkilöitä ei suomalainen katsoja tunne, mutta sen verran kuitenkin, että esillä on tunnettu taidekriitikko ja mesenaatti John Ruskin, joka tuki varsinkin nuorten taiteilijoiden prerafaeliitit-ryhmää. Muutama vuosi sitten tästä ryhmästä esitettiin televisiossa sarja Riutuvat romantikot, jossa myös Ruskin oli mukana. Tuttu nimi on myös Benjamin Robert Haydon, isojen historiallisten maalausten tekijä, joka elokuvassa näyttäytyy köyhyydessä elävänä vippailijana.

kari.naskinen@gmail.com