keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Lahden kaupunki ei osaa tiedottaa – eivätkä lehdetkään enääTiedottaminen Lahden kaupunginvaltuuston päätöksistä on nykyisin ala-arvoista. On pelit ja vehkeet, mutta kaupungin omalla nettisivulla kerrotaan edellisen kokouksen tekemistä päätöksistä vain, että ”päätösehdotukset hyväksyttiin” Jos haluaisi tietää, mitä ne kaupunginhallitukselta tulleet päätösehdotukset ovat olleet, olisi mentävä kaupunginhallituksen päätöksiä koskevaan kohtaan, jossa sitten sanotaan kh:n edellisen kokouksen päätöksistä, että ”asiat päätettiin esityslistan mukaisesti”. Sitten pitäisi lähteä seikkailemaan kh:n esityslistan etsintään. Vaikka olen melko kokenut ja aktiivinen internetinkäyttäjä, on koko tuo järjestelmä niin monimutkainen, että enpä viitsi. Vielä pari vuotta sitten järjestelmä oli hieman helpompi, mutta sitten tehtiin jokin muutos, jolla koko systeemi hankaloitui. Kummallisten kiemuroiden taakse on piilotettu myös eri lautakuntien päätökset.

Oleellisesti huonompaan suuntaan on mennyt myös lehtien uutisointi. Kun aikoinaan työskentelin Etelä-Suomen Sanomien kaupunkiosastolla, oli automaatio, että esimerkiksi valtuuston jokaisesta päätöksestä oli juttu tai ainakin jonkinlainen maininta tiistain lehdessä. Tätä työtä teki maanantaisin kolme toimittajaa.

Nykyisin ESS kertoo vain yhdestä tai kahdesta suurimmasta asiasta, jotka maanantai-iltana ovat olleet päätettävinä. Uusi Lahti jonkin verran täydentää, mutta nimenomaan niistä samoista isoista asioista. Uuden Lahden täydennykset ovat hyviä ainakin siltä osin, että kerrotaan joidenkin päätösten jälkeen, ketkä valtuutetut ovat mitenkin äänestäneet.

Kaupunginvaltuusto päättää meidän lahtelaisten monista asioista. Jokainen päätös koskettaa jotakuta. Siksi tiedottamista olisi parannettava, ja parannettavaa on rutkasti, kun lähes nollatasolla ollaan.

kari.naskinen@gmail.com