keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Jääkiekko on liian pieni laji – ei kuitenkaan Suomessa


Jääkiekon SM-liiga alkaa 12.9. Viime kaudella SM-liigan katsojamäärä oli noin 2,2 miljoonaa, kasvua edelliskaudesta 44 000. Ottelukohtainen keskiarvo oli 5213, jossa oli myös hieman kasvua. Kaikkien aikojen keskiarvoennätys on kaudelta 1997-98, jolloin se oli 5299. Tuolloin ennätysvuonna mestaruuden voitti HIFK, hopealla oli Ilves.. Liigassa pelasi silloin 12 joukkuetta, myöhemmin mukaan päästettiin lisäksi Kärpät ja Pelicans

Nyt SM-liigaa ollaan taas laajentamassa. Liigasta ei uusimman päätöksen mukaan putoa mikään joukkue, jos sen rahavarat vain mahdollistavat edelleen liigassa pelaamisen. Lisäksi kun Jokerit siirtyy KHL:ään, pääsee vastaavalla rahaedellytyksellä liigaan nousemaan Mestiksen voittaja. Todennäköistä on, että jatkossa tavoitteena on liigan laajentaminen 14 joukkueen sarjaksi, koska Jokereiden jättämää isoa aukkoa on paikattava, jotta rahavirrat pysyvät kasvussa.

SM-liiga on iso bisnes, mutta se on kuitenkin pieni tekijä kansainvälisillä markkinoilla. Tanskalaisen Carlsberg-panimon sponsoritoiminnan johtaja Peter Ciacomelli on sanonut, että Carlsberg ei ole mukana jääkiekossa, koska ”se on maailmanlaajuisesti ajatellen ihan liian pieni laji” (Fair Play 2/2013). Carlsberg oli 2012 jalkapallon EM-kisojen pääsponsori, hinta oli 50 miljoonaa euroa.

Ciacomellin mukaan Budweiserin sijoittama rahamäärä jalkapallon MM-turnaukseen oli vielä aivan eri luokkaa, samoin Heinekenin panostus Mestareiden liigaan. Carlsberg oli vähän aikaa Liverpoolin pelipaidoissa, mutta sitten Standard Chartered -pankki löi pöytään niin ison tarjouksen, että Carlsbergilla ei ollut varaa vastata.

On kuitenkin huomattava, että Carlsbergin suomalainen tytäryhtiö Sinebrychoff on toiminut HIFK:n sponsorina vuodesta 1988 lähtien.

SM-liiga Oy:n omat suurimmat sponsorit ovat Veikkaus ja pikaruokaketju Subway.

Raha on entistä merkittävämpi tekijä suomalaisessakin jääkiekossa. Kilpailu on koventunut, kun samoille pelaajamarkkinoille on tullut KHL. Kun lasketaan SM-liigajoukkueiden kymmenen kalleimman pelaajan keskiansiot, niin ainakin Jokereiden ja HIFK:n kohdalla ne nousevat reilusti yli 200 000 euron/vuosi. Lähimmäs näitä pääsevät Lukko, JYP ja Kärpät. KHL:ssä kaikkien pelaajien keskimääräinen palkka oli viime kaudella lähes 240 000 euroa ja huiput saivat yli miljoona euroa. Voi vain arvailla, paljonko Ilja Kovaltshuk tienaa nyt Jukka Jalosen valmentamassa SKA Pietarissa. Eilen Kovaltshuk teki ensimmäisen maalinsa; Moskovan Dynamon Leo Komarov on tehnyt jo kolme maalia.

kari.naskinen@gmail.com