lauantai 28. syyskuuta 2013

Rita Tainola Hämeenlinnassa


Helsinkiläisen Q-teatterin näytelmässä Hämeenlinna saa Helsingin Sanomien toimittaja työkomennuksen Hämeenlinnaan, pitää tehdä ”syväluotaava” juttu Hämeenlinnasta Hesarin Kuukausiliitteeseen. Asialle pannaan tähtitoimittaja Paula Peltonen, jonka ensimmäisistä repliikeistä tulee heti mieleen Rita Tainola. Toimittaja on käynyt maailman huippupaikoissa ja tavannut suuria julkkiksia – miten voi tehdä jutun Hämeenlinnasta, mikä on jossakin Tikkurilan takana. Eikä Tikkurilakaan ole mistään kotoisin; suuri loukkaus helsinkiläistä toimittajaa kohtaan on, kun joku sanoo muuttaneensa Hämeenlinnaan Helsingistä, Tikkurilasta.

Näytelmän on kirjoittanut Juha Itkonen ja ohjannut Jussi Nikkilä, molemmat syntyisin Hämeenlinnasta. Nimestään huolimatta näytelmä kertoo laajemmin siitä Tikkurilan takana olevasta Suomesta, jossa suomalaisia asuu 4,5 miljoonaa. Yhtä hyvin näytelmän nimi voisi olla Kokkola, Kouvola, Kuopio, Lappeenranta, melkein mikä tahansa, mutta ei tietenkään Helsinki. Eikä Itkonen kirjoittaessaan erityisesti Hämeenlinnaa tarkoittanutkaan, vaan nimen keksi lopulta Nikkilä.

Komediassa eletään ihmisten arkisinta arkea, jossa kohokohtia ovat käynti Rossossa ja useammin Prismassa. Unelmia ovat omakotitalo ja aina välillä Ruotsin-risteily. Ylpeydenaihe taas on jääkiekkojoukkue HPK, kotoisemmin Kerho. Eikä Hämeenlinna tietenkään olekaan mikä tahansa kaupunki. Sillä on pitkä, kunniakas historia. Kaupunkina se on ollut melkein 400 vuotta, ja Hämeen linna rakennettiin jo 1200-luvulla. Hämeenlinnassa on vaikuttanut myös kuuluisuuksia, Jean Sibeliuksesta Irwiniin ja Sirpa Pietikäisestä Vexi Salmeen. Lehtihaastattelussa Itkonenkin sanoi, että hän ”loukkaantuu aina, kun Hämeenlinnaa verrataan Hyvinkäähän tai Riihimäkeen”. (Demokraatti 30.8.2013)

Paula Peltonen joka tapauksessa on hukassa. Mitä ihmettä hän voisi Hämeenlinnasta kirjoittaa, kun on aikaisemmin sentään kokenut maailman glamourin? Näin sitten näytelmässä sukelletaan parin hämeenlinnalaisperheen elämään, ja kovin tutulta se vaikuttaa. Ei elämä ole niin kummallista eikä pettymyksiä aiheuttavaa, vaikka kadulla ei tulekaan vastaan David Beckham tai Penelope Cruz. Murheita ja ongelmiakin riittää hämeenlinnalaisille siinä missä helsinkiläisillekin. Ihan tavallista elämää. Eikä Rosso sitä paitsi huono ravintola ole, vaikka Michelin-tähtiä ei olekaan.

Pari vuotta Hämeenlinnassa asuneena tunnistin kaupungin näytelmästä. Toisaalta jos näytelmän nimi olisi nykyinen kotikaupunkini Lahti, ei tekstiä tarvitsisi muuten muuttaa kuin että Kerhon tilalle pantaisiin Pelicans. Molemmat tunnin matkan päässä Helsingistä ja Guggenheimista.

Q-teatterin näyttelijät tekevät taas hienoa työtä. Sanna-Kaisa Palo tähtitoimittajana on mainio pakkaus, ilmestyy kaupunkiin kuin vieraalta planeetalta. Hämeenlinnalaisia esittävät Elena Leeve (2.10. alkaen hänen äitiyslomalle siirtymisensä jälkeen Saara Kotkaniemi), Pirjo Lonka, Eero Ritala, Lotta Kaihua,Tatu Sinisalo ja surullisenhahmon ritari, metrilakukauppias Hannu Kivioja, jolle mikään ei varmaan onnistuisi, vaikka asuisi missä.

Elämä ei ole ruusuilla tanssimista, ei Hämeenlinnassa eikä Helsingissä. Eikä Paula Peltonenkaan enää ihmettele. Ei sano sitä ääneen, mutta voisi eläkkeelle siirryttyään vaikka muuttaa Hämeenlinnaan, jossa golfia voisi pelata Aulangolla ja jos saisi kutsun Kerhon liiga-aitioon, saattaisi päästä siemailemaan valkoviiniä vaikka Tarja Filatovin, Timo Kenakkalan, Johannes Koskisen ja Harri Lintumäen kanssa. Stockmannia ei tietenkään ole, mutta Prisma ja Citymarket ovat - Lidliin Paula Peltonen ei kuitenkaan alentuisi menemään, koska siellä käyvät vain edullisinta ruokaa ostavat. Teatteri-iltaa ei voisi mennä päättämään Storyvillen, mutta onhan siellä ainakin Steak House Sibeliuksenkadulla.

P.S. 5.10.2013 Rita Tainola ilmoitti tänään nähneensä Penelope Cruzin hotellin aulassa Lontoossa.

kari.naskinen@gmail.com