maanantai 11. maaliskuuta 2013

Perussuomalaisten tulee olemaan vaikea matkustaa LänsimetrollaHelsingin metron jatko-osan eli Länsimetron jokaiselle kahdeksalle asemalle suunnitellaan isoja taideteoksia. Maanantain Hesarissa julkaistujen luonnoskuvien mukaan teokset tulevat selvästi edustamaan sellaista nykytaidetta, että pääkaupunkiseudun persut eivät pysty matkustamaan Länsimetrolla kuin silmät kiinni.

Viime eduskuntavaalien alla persut tuomitsivat modernin taiteen, mistä he käyttivät nimitystä postmoderni taide. Jos esimerkiksi maalauksessa ei ole metsää, ihmisiä tai eläimiä, sellainen ei mahdu perussuomalaisten hyväksyntään.


Myöhemmin puheenjohtaja Timo Soini sanoi, että eihän puolueen kanta tuollainen ole, vaan taidepuhe oli pelkkä vaalikikka: ”Tiedettiin, että rääkäisy tulee. Kysymys ei ollut hetkeäkään siitä, saako postmodernia tekotaidetta olla ja onko se hyvää vain huonoa.” (HS 13.12.2011)


Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että noin sanoessaan Soini valehteli. Perussuomalaisten kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkala nimittäin vahvisti Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa, että puolueen linjauksen mukaan nimenomaan ”postmoderni taide olisi syytä jättää vain markkinoiden tuettavaksi” ja siksi nykytaiteen museo Kiasma olisi yksityistettävä. (10.3.2013)

Mitenkähän näitä persujen juttuja olisi ymmärrettävä? Ensin ilmoitetaan, että ollaan jostakin asiasta jotakin mieltä, sitten Soini sanoo tuon mielipiteen olleen vain vitsi, ja sitten puolueen kansanedustaja sanoo, että kyllä sellainen Soinin mainitsema vitsi on puolueen virallinen linja.


Kiasmassa Saarakkala kertoi käyneensä kaksi vuotta sitten. Sen käynnin perusteella Kiasman näyttelyssä painotettiin subjektiivisia kokemuksia. Se on väärin. Perussuomalaisten mielestä taiteen pitää olla sellaista, että siinä ei ole mitään henkilökohtaista, vaan että kaikki ovat samaa mieltä kaikesta esitettävästä taiteesta.

Esimerkiksi hyvin maalattu sateenkaari suomaiseman yläpuolella on todennäköisesti kunnon taidetta, kun ajatellaan perussuomalaisesti. Kun sellaisen taulun näkee torilla myynnissä, se vahvistaa yhteisöllistä suomalaista kokemusta ja viestii ihanteista. Länsimetroon ei kuitenkaan ole suunniteltu sateenkaaria eikä metsoja soitimella, joten hankalaksi menee.


Entä jos Soinista tulee seuraava tasavallan presidentti, kuka taiteilija maalaa muotokuvan? Ei ainakaan Marjatta Tapiola eikä Rafel Wardi.


kari.naskinen@gmail.com