lauantai 30. maaliskuuta 2013

Yritysveron alentaminen pelastaa meidätHallituksen päätös romahduttaa yritysvero 20 prosenttiin on parasta mitä meille tavallisille kuluttajille on pitkään aikaan käynyt. Tai tulee käymään, sillä kuten hallitus on ilmoittanut, tämän veromuutoksen dynaamiset vaikutukset ovat valtaisat. Tarkoittaa sitä, että tämän jälkeen yrityksillä on taas mahdollisuus palkata työntekijöitä.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että S-markettien ja Citymarkettien kassajonot pienenevät, koska nyt voidaan palkata kassaihmiset myös niihin kahdeksaan kassapisteeseen, jotka nykyisin ovat suljettuina, koska on varaa pitää vain kaksi kassahihnaa toiminnassa.


Pankeissa ja postikonttoreissa käy samoin. Jonotusnumeron ehkä voi joutua ottamaan, mutta edellä ei ole kuin pari muuta asiakasta. Nyt vuoroa odottaa pahimmillaan 50 pankin asiakasta.


DNA:n, Elisan ja Soneran puhelinpalvelujärjestelmät alkavat toimia dynaamisesti, sillä jatkossa soittoihin vastataan ripeästi. Kyllä siellä nytkin vastataan, mutta kun vastaajia on tuhatta soittajaa kohtaan kaksi tai kolme, joutuu puhelin korvalla odottamaan 10-15 minuuttia. Ainoa harmi tämän tilanteen muuttumisesta on, että sitten ei enää pääse kuuntelemaan niitä odotusmusiikin hienoja helmiä.

Hesburgerit ja McDonaldsit muuttuvat pikaruokaloiksi, kun tiskin taakse saadaan henkilökuntaa.


Kahviloissa ja ravintoloissa voidaan veropäätöksen takia luopua käyttämästä asiakkaita henkilökunnalle kuluvissa tehtävissä. Päästään samaan tilanteeseen, mihin on totuttu turistimatkoilla. Minna Lindgren kuvasi tätä turistin tilannetta tämän päivän Helsingin Sanomissa: ”Kahvin tuo pöytään tarjoilija, maksu suoritetaan hovimestarille ja käytetyt astiat korjaa pois nuorin tarjoilija. Asiakas on tyytyväinen, yksi kahvikuppi työllistää neljä ihmistä, ja kahvi on halvempaa kuin Suomessa”.


Suurkiitos Jyrki Kataisen ja Jutta Urpilaisen johtamalle porvarihallitukselle, joka vihdoin on ymmärtänyt asioiden oikean laidan. Ensi vuonna tähän aikaan kaikki on toisin.

(Tämä juttu on aiemmin julkaistu Hämeen Kaiku -verkkolehdessä, www.hameenkaiku.fi)


kari.naskinen@gmail.com