keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Vuoden parhaat elokuvatVuoden kymmenen parhaan listalle ei James Marshin elokuva Shadow Dancer yllä, mutta hyvä se silti on. Elokuva käsittelee 1990-luvun alkua, jolloin britit alkoivat päästä rauhanomaiseen sovitteluun Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n kanssa. Vielä kuitenkin pommit räjähtelevät. Elokuvan päähenkilö on terroristiperheeseen kuuluva Collette, jota Andrea Risebrough näyttelee hienosti. Britannian tiedustelupalvelun MI5:n agentti (Clive Owen) houkuttelee Colletten ilmiantajaksi, ja Colletten on paras suostua, sillä muuten olisi tiedossa pitkä pitkä vankeusrangaistus, koska hänen syyllisyytensä on paljastunut.

Elokuva tapahtuu Belfastissa. Näkymät on suodatettu harmaiksi ja ruskeiksi, ainoa kirkas väri on Colletten punainen takki, mikä viittaa vaaraan aivan hitchcockmaisella tavalla. Tapahtumat eivät etene nykymallisen toimintaleffan frekvenssillä, vaan hiljaa hivuttamalla. Ollaan kalseissa toimistoissa ja kylmällä laiturilla meren rannalla. Eivätkä Colletten perheen kotiolotkaan liiemmin tunnelmaa nosta.

Peruskonflikteja on kaksi. Toinen on tietenkin perheen sisällä, jossa Collette toimii vasikkana. Toinen hankala tilanne on poliisin sisällä, kun ilmiantajia on värvätty kaksi, ja tästä aiheutuvat eturistiriidat synnyttävät kovaa kitkaa. Määrärahojakaan ei ole molempien pitämiseen.

Jos olisin elokuvakriitikko, minun pitäisi antaa elokuvalle tähtiä asteikolla 1-5. En anna, koska en halua latistaa katsomiani elokuvia tällaiseen simppeliin tähtileikkiin. Kumma tapa tämä onkin. Nyt kun näitä tähtiä annetaan, lukija pääsee vähemmällä, koska itse kriitikon tekstiä ei tarvitse lukea, vaan elokuvan voi lokeroida hyväksi, huonoksi tai joksikin siltä väliltä pelkästään vilkaisemalla tähtien määrää.

Vanhaan tapaan panen kuitenkin vuonna 2012 Lahdessa ensi-iltaelokuvina olleet paremmuusjärjestykseen. Tämäkin on toisaalta turhaa, sillä jos vuoden tai viiden vuoden kuluttua katson nyt tekemääni listaa, se luultavasti muuttuisi toisenlaiseksi. Tästä huolimatta, kymmenen parasta:

  1. Rax Rinnekangas: Veden peili
  2. Tomas Alfredson: Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja
  3. George Clooney: Vallan kääntöpuoli
  4. Roman Polanski: Carnage
  5. Phyllida Lloyd: Rautarouva
  6. Clint Eastwood: J. Edgar
  7. Terence Davies: Syvänsininen meri
  8. Michel Hazanavicius: The Artist
  9. Asghar Farhadi: Nader ja Simin: Ero
10. Robert Guédiguian: Kilimanjaron lumet

kari.naskinen@gmail.com