perjantai 14. joulukuuta 2012

Vaalien suurin häviäjä Kokoomus vahvistaa asemiaan Lahdessa


Kunnallisvaalien suurin häviäjä Kokoomus on vahvistamassa asemiaan kaupungin johdossa. Puolueidenvälisissä neuvotteluissa ollaan nimittäin lehtitietojen mukaan päätymässä siihen, että Kokoomus saa kaupunginvaltuuston puheenjohtajistoon kaksi varapuheenjohtajaa. Näin se saa päätöksenteon ytimeen eli kaupunginhallituksen kokouksiin yhteensä kuusi edustajaa. Kaupunginhallituksen varsinaisia jäseniä Kokoomuksella tulee olemaan neljä, mutta valtuuston puheenjohtajilla on kh:n kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeudet. Vaaleissa voi siis hävitä, kunhan osaa voittaa neuvotteluissa.

Sosialidemokraateille tulee kaupunginhallitukseen samoin neljä paikkaa ja lisäksi kokouksissa voi olla mukana valtuuston puheenjohtaja Mika Kari. Lokakuun vaaleissa Kokoomus ja SDP saivat molemmat 18 valtuustopaikkaa.

Aikoinaan valtuuston puheenjohtajiston määrää kasvatettiin kolmesta neljään, jotta myös pienemmille ryhmille saatiin yksi varapuheenjohtajuus. Nyt kaikkein pienimmille ei tätä paikkaa anneta, vaan ylimääräisen varapuheenjohtajuuden kaappaa Kokoomus.

Valtuuston 1. varapuheenjohtaja tulee ensi vuodesta lähtien olemaan kokoomuksen  Juha Rostedt, 2. varapuheenjohtaja vihreiden Kirsti Vaara ja 3. puheenjohtaja kokoomuksen Hannu Himanen (kuva).

Ensi vuodesta alkaen Lahtea johtavat kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta (Kok) ja kokopäiväisenä, kuukausipalkkaisena (useita tonneja + viikoittaiset kokouspalkkiot) kh:n puheenjohtajana Ilkka Viljanen (Kok). Viljasen asema alkaa muistuttaa pormestaria.

Kummalliselta vaikuttaa tällä hetkellä sekin, että Lahdessa pyritään pääsemään eroon täpäristä äänestystuloksista. Mitä tämä on? Jos vaikka 30 kaupunginvaltuutettua on jotakin mieltä ja 29 valtuutettua toista mieltä, niin entä sitten? Onko tällainen äänestyspäätös epädemokraattisempi kuin vaikkapa 58 – 1? Ollaanko Lahdessa rakentamassa jonkinlaista yksipuoluejärjestelmää?

(Tämä juttu on aiemmin julkaistu Hämeen Kaiku -verkkolehdessä, www.hameenkaiku.fi)

kari.naskinen@mail.com