torstai 16. elokuuta 2012

Tulevien olympiahuippujen kyydissä Kisapuistossa

Lahden Kortteliliigan tennissarjan ottelussa eilen tulivat meidän joukkueemme vastustajiksi kaksi 13-14-vuotiasta tyttöä. Kahdessa kaksinpelissä ja yhdessä nelipelissä saimme selkäämme niin, että vieläkin tuntuu.

Lontoon olympiakisojen yhteydessä puhuttiin siitä, miten lahjakkuuksia on pystyttävä seulomaan harrastajamassoista. Laaja liikuntaharrastus on tärkeintä, mutta jos halutaan pärjätä maailmalla, pitää huippuja löytää ja heitä on valmennettava tehokkaasti.

Kaikki pelaa -tasapuolisuusjärjestelmällä ei olympiamitaleja saavuteta. Eikä sillä, että nuorten lahjakkuuksien harrastusta levitetään moniin eri lajeihin. Jos alkaa näyttää siltä, että joku on erityisen hyvä pituushypyssä tai joku toinen tenniksessä, niin turha siihen on ängetä mukaan muita lajeja.

Eiliset vastustajamme ovat aloittaneet tenniksenpeluun viisivuotiaina. Toinen heistä on jo saavuttanut SM-pronssia omassa ikäluokassaan. Nyt hän on mukana Pajulahden urheiluopiston tenniksen huippuryhmässä, jonka kaksi muuta pelaajaa ovat Helsingistä ja Kotkasta. Tämä Pajulahden ryhmä on järjestetty niin, että se tarjoaa ala- ja yläkouluikäisille pelaajille mahdollisuuden yhdistää koulunkäynti sekä laadukas harjoittelu ja kilpaileminen ammattitaitoisten valmentajien ja kasvattajien sekä hyvien olosuhteiden avulla. Pelaajat harjoittelevat ja opiskelevat joka toisen viikon Pajulahdessa ja vuoroviikoin omilla kotipaikkakunnillaan suunnitellusti. Pajulahdessa koulunkäynti tapahtuu luokanopettajien valvonnassa.

Ryhmän pelaajat pyrkivät kansainväliselle tasolle, kohti omaa maksimiaan urheilijana kokonaisvaltaisen valmennuksen sekä kansainvälisen ja kansallisen kilpailemisen avulla.
Toiminta perustuu yksilölähtöiseen ja ammattitaitoiseen valmennukseen, josta vastaavat eri alojen ammattilaiset. Vastuuvalmentajina ja koulunkäynnin vastaavina toimivat kasvatustieteiden maisterit Harri Suutarinen ja Jukka Karjalainen. Valmennuksessa ovat tiiviisti mukana myös nuorten olympiavalmentaja Erik Hakkarainen ja urheilupsykologi Niko Nuutinen. Ryhmän valmennuspäällikkö ja fyysisen valmennuksen asiantuntija on liikuntatieteen maisteri Pekka Kainulainen. Harjoittelussa hyödynnetään myös kansainvälisiä kontakteja (mm. yhteistyöakatemia Pietarissa).

Eilen Kisapuistossa panimme nimet muistiin. Kun tytöt vuoden 2020 olympiakisoissa pelaavat mitaleista, me tietenkin kerromme täällä Lahdessa, että johan me noita tyttöjä sparrasimme aikoinaan Kisapuistossa.

kari.naskinen@gmail.com