sunnuntai 26. elokuuta 2012

Voitto Hellsten olisi voittanut vieläkin

Vuonna 1956 järjestettiin Kalevan kisat Radiomäen kentällä Lahdessa. Voitto Hellstenin (kuva) voittoaika 400 metrillä oli 47,6. Tuolla ajallaan Hellsten olisi ollut paras myös vuonna 2012, kun kisat taas pidettiin Lahdessa. Hellsten juoksi mustalla hiilimurskaradalla, mutta nyt kilpailtiin Lahden urheilukeskuksen hienoilla tehdasvalmisteisilla muoviradoilla, vai ovatkohan kumia tai jotakin muuta kimmoisaa ainetta.

Sama tilanne 800 metrillä. Pekka Vesaaja voitti yli puoli vuosisataa sitten ajalla 1.52,3, mutta nyt Lahdessa Niclas Sandellsin voittoaika oli 1.52,7. Tonnivitosella Sandells sentään oli täpärästi nopeampi kuin Olavi Vuorisalo silloin ennen: 3.44,2 – 3.44,6.

Kymppitonnin juoksussa maahanmuuttajat Lewis Korir ja Willy Rotich alittivat puolen tunnin rajan ja ajat olivat paremmat kuin 1956 Eero Tuomaalalla. Yksikään kantasuomalainen ei kuitenkaan tänään sunnuntaina päässyt niihin aikoihin, joilla mitalit vuonna 1956 juostiin.

Tänään osallistui 10 000 metrille noin 20 juoksijaa. Mutta mitä ihmettä: heistä yli puolet ei aiemmin tänä vuonna ollut juossut kymppitonnia! Mahtoivat katsomossa vierekkäin kilpailua seuranneet Lasse Viren ja Seppo Tuominen ihmetellä. Tuominenkin juoksi uransa aikana yli sata kertaa alle 30 minuutin. Miten voi tulla kymppitonnin juoksijaksi, jos ei juokse kymppitonnia.

Joidenkin lajien kohdalla kiinnitti huomiota sekin, että kovin vähän oli kilpailijoita. Muutamien lyhyempien juoksumatkojen alkueristä selvittiin helpolla, kun juoksijoita riitti hädintuskin kahteen erään. Kalevan kisojen karsintarajoista en tiedä, mutta esimerkiksi pituushyppyyn oli kelpuutettu alle seitsemän metrin hyppääjiä ja 3000 metrin esteisiin pääsi, vaikka kesän paras tulos oli yli kymmenen minuuttia. Esteet voitti Joonas Harjamäki ajalla 8.58,9, kun voittoaika vuonna 1956 oli 8.53,0 (Olavi Rinteenpää).

Mikä mahtaa olla valmennuksen osuus näihin asioihin? SVUL:n Lahden piirin tuki ry:n tilaisuudessa muutama päivä sitten SVUL:n Lahden piirin viimeiseksi puheenjohtajaksi jäänyt Heino Avikainen ja piirin viimeinen sihteeri Arto Pasanen ihmettelivät, että tänä vuonna ei tukiyhdistys ole saanut yhtään valmennusapuraha-anomusta. Vuosittain tukiyhdistys jakaa apurahoja sekä urheilijoille että valmentajille useiden kymppitonnien edestä, mutta nyt siis valmennustukea ei ole kukaan hakenut.

Tämä tukiyhdistys on samalla eräänlainen perinneyhdistys, sillä SVUL:n piiriorganisaatiokin lakkautettiin, kun SVUL 1990-luvulla muuttui SLU:ksi (Suomen liikunta ja urheilu ry).

Mukavat kisat nytkin joka tapauksessa. Komea keihäskilpailu tietenkin kruunasi. Kaupungin keskeisellä paikalla, isossa liikenteenjakajassa linja-autoaseman luona eivät kuitenkaan liehuneet kisaliput kuudessa salosssa – Kalevan kisojen avajaispäivänä torstaina sentään salkoihin oli vedetty Jokimaan ravien liput.

kari.naskinen@gmail.com