torstai 31. toukokuuta 2012

Vaasasta Kymenlaaksoon – koko tämä alue yhtä ja samaa sairaanhoitoaluetta
Eduskunnan kyselytunnilla 31.5. joku puhui jostakin erva-alueesta. Kun netistä etsin selitystä ervasta, huomasin näin lahtelaisena kuuluvani sairaanhoidon erityisvastuualueeseen (erva), joka kattaa koko Etelä-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja vielä Kymenlaaksosta Iitin kunnan. Pienistäkin kuntaliitoksista pidetään isoa meteliä, mutta tällainen todella iso asia on näköjään joskus lyöty lukkoon ilman kummempaa julkista keskustelua.

Erva-alueita on viisi. Ne toimivat käytännössä niin, että jokaisella alueella keskitetään kaikkein vaativin hoito alueen ”omaan” yliopistosairaalaan. Meillä se on Tampereella.

Kaikki eivät ole tyytyväisiä tähänkään. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toimitusjohtaja Aki Lindén on sitä mieltä, että erva-alueita on vieläkin liikaa. HUS kuuluu erva-alueeseen, jonka muodostavat Helsinki, Uusimaa, Etelä-Karja ja Kymenlaakso lukuun ottamatta Iittiä, koska se on Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin jäsen - tosin nämä sairaanhoitopiiritkin on päätetty lakkauttaa.

Kumma juttu joka tapauksessa. Luulisi, että esimerkiksi Lahti kuuluisi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan erva-alueeseen, koska Lahden seutu on muutenkin suuntautunut enemmän pääkaupunkiseutua kuin syrjässä olevaa Tamperetta (ja Vaasaa) kohti. Liikenneyhteydetkin Lahdesta Helsinkiin ovat aivan toista luokkaa kuin Tampereelle, jonne maantie on kapea ja mutkainen, eikä suoraa rautatietä ole ollenkaan. Missähän instansseissa nämä ervat on väsätty, ja ovatko maakuntien omat edustajat olleet hereillä?

kari.naskinen@mail.com