tiistai 20. syyskuuta 2011

Sähköisen reseptin kehittäminen tullut kalliiksi

Sähköisen reseptin käyttö alkoi Turussa viime vuonna. Nyt sähköinen resepti on tullut käyttöön myös Päijät-Hämeessä.

Kallis ja vaikea on tämä sosiaali- ja terveydenhuollon hanke ollut. Se on kestänyt yli kymmenen vuotta ja rahaa on palanut älyttömästi. Valtiontalouden tarkastusvirasto onkin todennut, että sosiaali- ja terveydenhuollon it-hankkeen organisointi on ollut tehotonta. Osana tätä it-hanketta on sähköisen reseptin ja potilaskertomuksen kehittäminen maksanut jo 80 miljoonaa euroa. Kaikkiaan sähköisten tietojärjestelmien kehittäminen ja käyttöönotto julkisissa ja yksityisissä terveydenhuollon toimintayksiköissä tulevat maksamaan 400-500 miljoonaa euroa.

Tarkastusviraston mukaan sosiaali- ja terveysministeriö ei ole antanut eduskunnalle tästä hankkeesta riittäviä ja oikeita tietoja. Eikä kustannusseurantaakaan ole ollut kunnolla.

Lahden Radiossa sanottiin eilen, että sähköisen reseptin käytttöönotto ruuhkauttaa terveyskeskuksia, sillä kaikkia asiakkaita on neuvottava sähköisen reseptin käytössä. Esimerkiksi Lahdessa on palkattu tätä neuvontatyötä varten avustajia.

Lain mukaan apteekkien tulee ottaa e-resepti käyttöönsä 1.4.2012 mennessä. Julkinen terveydenhuolto ottaa e-reseptin käyttöönsä huhtikuuhun 2013 mennessä ja yksityinen sektori huhtikuuhun 2014 mennessä.

kari.naskinen@gmail.com