tiistai 26. maaliskuuta 2024

Myydään kaupungintalo ja Sibeliustalo


Koska Lahden kaupunginhallitus, sen elinvoimajaosto ja sen tilajaosto ovat saaneet kaupungin talouden kuralle, pitää omaisuutta panna myyntiin. Iiro Viinasen, Jalo Paanasen ja meidän muiden veronmaksajien 95-prosenttinen kanta kuitenkin on, että kaupunginhallituksen, elinvoimajaoston ja tilajaoston idea Lahti Energia Oy:n myymisestä on kaikkein huonoin ratkaisu tässä kurjuudessa. Jotta meillä olisi edes jotain sananvaltaa, ei tällaisia kauppoja sovi tehdä.


Vaihtoehtoja kyllä on.
Mieluummin esimerkiksi kaupungintalo joutaisi myydä, koska sitä ei enää nykymuodossaan tarvita. Sen tiloja remontteerattiin ja laajennettiin 25 miljoonalla eurolla, vaikka etätyölusmuilu on vähentänyt tilojen käyttöä. Puolet työpisteistä on nykyisin tyhjinä ja iso osa kokouksista pidetään zoomien ja tiktokkien välityksellä, kuten tänä aamunakin. Kokouspalkkiot silti juoksevat, kuten ennenkin.

Mallia pitäisi ottaa Joensuusta, jossa kaupungin virkamiestoiminnat on päätetty poistaa Lahden kanssa samanlaisesta Eliel Saarisen suunnittelemasta kaupungintalosta ja siirtää ne parin korttelin päähän käytännöllisempiin toimistotiloihin.

Lahden kaupungintalossa työskentelevien ja käväisevien ihmisten työpaikat pitää siirtää kauppakeskus Trioon, jossa onk
in jo paljon kaupungin toimintoja. Tämä puolestaan pelastaa Trion säilymisen, vaikka tämä Citycon Oy:n kauppakeskus ei muuten vedäkään yhtä hyvin kuin Keskon Karisma.

Sibeli
ustalo on myös pantava myyntiin, koska sen talous meni mönkään, kun siihen samaan puulaakiin yhdistettiin Messukeskus, pilattu Suurhalli, Events-Lahti ja Koko-Lahti. Eikä tästä ole pitkä aasiensilta Lahden kaupunginorkesterin lakkauttamiseen, ja samaan syssyyn menisivät kaupunginteatteri ja Malva-taidemuseo, koska eliitti kyllä pääsee mieliharrastustensa pariin lähikaupungeissakin.

On kuitenkin oltava tasapuolinen, joten köyhemmiltä kansanosilta on poistettava luksuspalvelu linja-autoliikenne.

Vaikka teatteritoiminnasta vastaisivat tulevaisuudessa Lauantainäyttämö ja Ainopuiston teatteri, ei isoa teatteritaloa silti pidä myydä, vaan siitä tehdään saneerauksella se haaveissa oleva monitoimiareena, jossa järjestettäisiin Antti Tuurin ja Kaija Vilkkumaan konsertteja.

Kalliiksi tulevan jäähallin voi luovuttaa Pelicans Oy:lle ja ainaisen kiukuttelun kohteena olevan Kisapuiston jalkapallostadionin FC Lahti Oy:lle, jotka tehkööt niille mitä lystäävät, niin ei tarvitse koko ajan veronmaksajien lompakoilla olla. Konkurssikypsästä Hiihtoliitostakin pitää päästä eroon antamalla Salpausselän maailmancup-kilpailut ja tulevat MM-kisat Rukalle.

kari.naskinen@gmail.com