tiistai 12. joulukuuta 2023

Lahti alkaa sijoittaa kassavarojaan pörssiin


Lahden kaupunginvaltuusto päätti eilen äänin 31 - 28, että kaupungin kassavaroja ryhdytään sijoittamaan pörssiosakkeisiin. Ei kaikkea, mutta kassaylijäämästä joka tapauksessa jopa 75 prosenttia. Aikaisemmin oli voimassa päätös, että tällaista riskisijoittamista ei veronmaksajien rahoilla harrastettaisi, mutta nyt tämä pörssipeli voi alkaa. Tässä vanhassa päätöksessä sanottiin, että ”Lahden kaupunki ei sijoita kassavaroja osakkeisiin tai arvopapereihin, joiden hinta määräytyy osakemarkkinoiden perusteella”.

Kuntaliiton kantakin on, että kassavarat on sijoitettava turvaavasti ja tuottavasti. Tämä tarkoittaa sijoitusten luotto- ja hintariskien rajaamista siten, ettei ole vaaraa pääoman menettämisestä tai se on vain vähäinen. Pörssiosakkeissa ja osakerahasto-osuuksissa hintojen muutokset voivat nimittäin olla nopeita ja suuria, jolloin hintariski voi olla merkittävä.

Valtuuston kokouksessa Ulla Vaara (SDP) ehdotti kaupunginhallituksen päätösesityksen palauttamista ja sijoitusperiaatteiden täsmentämistä. Hän esitti, että kh:n asettama 75 prosentin yläraja muutettaisiin 25 prosentiksi. Lisäksi Ulla Vaara esitti, että valtuutetuille raportoidaan sijoitustoiminnan kassaylijäämästä neljännesvuosittain ja että sijoitustoiminnan yleislauseisiin kassavarojen sijoitustoiminnasta lisätään ohje ”kassavarat tulee sijoittaa turvaavasti ja tuottavasti”.

Meidän valtuutettujen on muistettava, että mahdollisten tappioiden loppumaksajia ovat lahtelaiset veronmaksajat, joita me täällä valtuustossa edustamme”, sanoi Ulla Vaara.

Äänin 31-28 tämä huolenaihe kuitenkin torjuttiin. Edes kaikki kaupunginhallituksen jäsenet eivät enää olleet oman ehdotuksensa kannalla!

kari.naskinen@gmail.com