keskiviikko 15. helmikuuta 2023

”Kehitysapua” enemmän etelästä pohjoiseen kuin päinvastoin


Maailman kuvalehden tänään ilmestyneessä numerossa on käsityksiä muuttava juttu maailman rahavirroista.
Globaalista etelästä virtaa resursseja pohjoiseen noin 16 kertaa enemmän kuin on globaalin kehitysavun suuruus. Tuota rahavirran suuruutta on vaikea varmistaa, mutta antropologi Jason Hickel kuitenkin laski vastausta tähän kysymykseen kirjassaan The Divide – A Brief Guide to Global Inequality and its Solutions ja sai tulokseksi: vuosittain nettona noin 3 biljoonaa dollaria enemmän virtaa kehittyvistä maista rikkaisiin maihin kuin päinvastoin.


Kysymys kuuluu, miksi köyhät pysyvät köyhinä, vaikka rikkaat maat lappaavat kehitysyhteistyöhön vuodesta toiseen miljardeja. Näin on siksi, että maailman rakenne on kiinni kolonialismin perintönä syntyneis globaaleissa rahavirtoissa ja varallisuuden jakautumisessa maailmassa. Vaikka kolonialismi on ohi, edelleen biljoonien arvosta taloudellista hyötyä virtaa enemmän etelästä pohjoiseen kuin pohjoisesta etelään.

Vain viisi prosenttia kansainvälisessä talousjärjestelmässä luodusta uudesta varallisuudesta siirtyy maailman köyhimmälle enemmistölle. Loput 95 prosenttia talouskasvusta hyödyttää ainoastaan rikkainta 40:ää prosenttia.

Poliittisena neuvonantajana EU:n siviilikriisinhallintaorganisaatiossa (EUCAP) työskentelevä David Korpela sanoo lehdessä, että kehitysyhteistyö on vain pieni pisara kokonaisuudessa, josta me itse hyödymme enemmän.

Olisimme suuressa kriisissä ilman tällaista järjestelmää. Hinnat nousisivat reippaasti. Ei kyettäisi ylläpitämään nyjkyistä elintasoa, tuotteita ja kulutusta. Pitäisi palata taas pohtimaan keskenämme, kuka hoitaa, kuka tekee tuotteet. Vaatisi aika isoja rakenteellisia muutoksia yhteiskuntaan”, Korpela sanoo.

Nyt on meneillään kolonialismin toinen aalto, jossa Korpelan mukaan Afrikkaa riistävät Eurooppaa enemmän Kiina ja Persianlahden maat: ”Tehdään hämäriä kauppoja eliitin kanssa. Maksetaan lahjuksia, jotta voidaan aika härskisti viedä resursseja.”

Suurin osa meistä uskoo, että teemme kehitysyhteistyötä hyvää hyvyyttämme, koska jostain meistä riippumattomasta syystä toiset ovat paljon köyhempiä kuin me. Kehitysjärjestöjen kattojärjestön Fingo ry:n innovaatioasiantuntija Mika Välitalo sanoo meidän suomalaisten kansallisessa tarinassamme elää sitkeänä käsitys, jonka mukaan olemme rakentaneet maamme tyhjästä omin käsin. - ”Me ei kuitenkaan nähdä, että me olemme olleet osa sitä länsimaista kokonaisuutta, jossa tänne on virrannut valtavia määriä resursseja ja sen päälle on rakennettu tämä talouskasvu. Menestyksessämme on paljon, mistä voidaan taputtaa itseämme selkään, mutta ilman siirtomaahistoriaa ei oltaisi millään tässä”, hän sanoo.

Kolonialismin hyötyä on vaikea laskea rahassa, mutta kehitysapuun verrattuna puhutaan toisesta mittaluokasta. Ekonomisti
Utsa Patnaikin 2018 julkaiseman tutkimuksen mukaan Britannia hyötyi pelkästään Intiasta noin 45 biljoonan dollarin verran. Nykyisensuuruista globaalia kehitysapua pitäisi maksaa siten 242 vuotta pelkästään tämän kattamiseksi.

Lisäksi orjuudelle käypää korvaushintaa voisi olla loukkaavaa edes yrittää laskea. Miten muutetaan dollareiksi ihmisen elämä?

Afrikan ma
at itse ovat sitä mieltä, että nykyisenkaltaisen kehitysavun sijasta ne tarvitsisivat investointeja. Avunantajan lähtökohta on yleensä äärimmäinen köyhyys. Eivät afrikkalaiset halua pelkästään tästä puhua, vaan viesti on, että he haluavat bisnestä.

”Meidän väestömme kasvaa, tuottavat työpaikat ovat yrityksissä, mikseivät teidän firma
nne tule ja investoi työpaikkoihin”, sanotaan Afrikassa.

kari.naskinen@gmail.com