torstai 11. maaliskuuta 2021

Venäjän ”Mata Hari”

Lukiessani vanhaa elämäkertakirjaa Lontoossa ja Hollywoodissa kovan elokuva-uran tehneestä Alexander Kordasta (1893 - 1956) tuli yhdellä sivulla esille paronitar Moura Budbergin nimi. Onkin ollut melkoinen mimmi, ensin seurapiirikaunottarena Nikolai II:n hovissa, meni naimisiin hovin kamariherran, paroni Budbergin kanssa, ystävystyi vallankumouksen jälkeen Aleksandr Kerenskin kanssa ja sai Josif Stalininkin lumoihinsa. Eikä tässä kaikki, Maksim Gorkista tuli Mouran avopuoliso, mutta muutettuaan Lontooseen 1929 Moura löysi uudeksi rakastajakseen kirjailija H.G. Wellsin (kuva on Moskovasta 1920: vasemmalta Wells, Gorki ja Moura). Korda-kirjassa Mouran läheisiksi ystäviksi mainitaan lisäksi Winston Churchill, Graham Greene ja W. Somerset Maugham.

Moura Zakrevskaja syntyi 1893 Ukrainassa kuuluisassa Pultavan kaupungissa. Vaikka minulla on paljon Venäjän/Neuvostoliiton historiaan liittyvää kirjallisuutta, vasta tässä elokuvakirjassa törmäsin Mouraan. Elokuva-alalle hän tuli vanhemmalla iällä, mutta sitä ennen Mouran henkilöhistoria oli varsin värikästä. Häntä epäiltiin Neuvostoliiton salaisen poliisin OGPU:n vakoilijaksi ja myös Britannian tiedustelupalvelun MI6:n agentiksi. Venäjän ”Mata Hari” siis. Lontooseen muuttonsa jälkeenkin Moura kävi Moskovassa tunnetusti ainakin 1936 Gorkin hautajaisissa ja uudemman kerran 1950-luvulla.


Jo ennen lokakuun vallankumousta Moura oli liitetty vakoiluhuhuihin ja pidätettykin. Ensimmäisen kerran hän oli mennyt naimisiin jo 1911 Johann Alexandrovitsh Benckendorffin kanssa. He molemmat työskentelivät Venäjän Berliinin-suurlähetystössä. Benckendorff murhattiin 1919 ja samoihin aikoihin Moura passitettiin Lubjankan vankilaan. Jonkin ajan kuluttua Moura vapautettiin joidenkin tietojen perusteella sillä ehdolla, että hän tekisi yhteistyötä Neuvosto-Venäjän OGPU:n kanssa.

Berliinin-aikanaan Moura oli
vampannut myös brittidiplomaatti Bruce Lockhartiin, joka 1932 ilmestyneessä muistelmakirjassaan Britannian Agent mainitsi myös Mouran. Lockhartin mukaan Moura oli ehkä Neuvostoliiton kaikkien aikojen tehokkain vaikutusagentti Lontoossa. Kirjasta tehtiin kaksi vuotta myöhemmin elokuva Britanniaa edustamassa, jossa roolihenkilöinä esiintyvät myös Stephen Locke (Leslie Howard) ja Elena Moura (Kay Francis).

H.G. Wellsin oli Moura tavannut ensimmäisen kerran jo 1920, kun Wells vieraili Moskovassa. Suhde leimahti uudestaan 1933 Lontoossa, ja rakkaussuhde jatkui Wellsin kuolemaan asti 1946. Wells oli kosinut Mouraa, mutta tämä ei ollut suostunut.

Moura itse oli mukana kolmea elokuvaa tekemässä: pieni sivuosa
Peter Ustinovin ohjaamassa elokuvassa Kylmää sotaa ja rakkautta (1961) sekä käsikirjoittajana kahdessa Tshehov-elokuvassa Lokki (Sidney Lumet, 1968) ja Kolme sisarta (Laurence Olivier, 1970). Maksim Gorkin romaanin Joutavan ihmisen elämä Moura käänsi englanniksi 1971. Hän kuoli 1974 Italiassa.

kari.naskinen@gmail.com