torstai 4. maaliskuuta 2021

AfD, PfD, BfV

Television sarjaelokuvassa Berlin Station ovat nyt vaalit Saksassa lähestymässä. CIA:n agentit Berliinissä ottavat tehtäväkseen tuhota uuden äärioikeistolaisen puolueen PfD:n menestymisen. On melkein kuin tätä päivää: television iltauutisissa kerrottiin eilen, että Saksan kotimaantiedusteluvirasto eli liittovaltion perustuslakisuojavirasto Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) saanee oikeuden tarkkailla oikeistopopulistisen AfD:n sähköpostiliikennettä ja värvätä puolueen jäseniä ”myyriksi” puolueen sisälle. Peruste näin kovalle toimenpiteelle on, että BfD on julistanut AfD:n epäillyksi ääriryhmäksi ja uhkaksi demokratialle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että puolue voidaan ottaa viranomaisten tarkkailuun.


AfD on lyhenne puolueen nimestä Alternative für Deutschland (Vaihtoehto Saksalle). Kuvassa on AfD:n kaikkein äärimmäisimmän siiven Der Flügelin johtaja Björn Höcke. Tv-sarjassa ei PfD:n koko nimeä esiinny, mutta selvä tarkoitus tietenkin on rinnastaa se AfD:hen.


Uusnatsiongelma on Saksassa iso. Siellä on erilaisia äärioikeistoporukoita enemmän tai vähemmän järjestäytyneinä, mutta nimettyinä joka tapauksessa: NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands - Die Volksunion), Der Dritte Weg (Kolmas tie), Die Rechte (Oikeat) ja Junge Nationalisten (Nuoret nationalistit). Sisäministeri Horst Seehofer (CSU) on sanonut, että oikeistoradikalismi on suurin uhka Saksalle. Nykyisin tämä uhka on jo parlamentin sisälläkin, sillä AfD on suurin oppositiopuolue peräti 90 paikallaan. Suurempia ovat kristillisdemokraatit 246 ja sosiaalidemoraatit 152. Muut puolueet ovat toistaiseksi kieltäytyneet yhteistyöstä AfD:n kanssa, mutta rakoilua on ollut paikallistasolla.

Suomessa on Perussuomalaisten puolue mielipidemittausten mukaan tällä hetkellä suosituin puolue. Se on äärioikeistopuolue, jota suurimmat tiedotusvälineet yrittävät pestä puhtaaksi. Viimeksi eilen Helsingin Sanomat sijoitti sen vasemmisto/oikeisto-akselilla aivan keskelle, kun taas Kokoomus oli siitä selvästi oikealla. Todellisuudessa kaikki kuitenkin tietävät, että persut on selvästi Kokoomusta oikeammalla, ja osaa Kokoomuksen jäsenistä kiinnostaa tällä hetkellä yhteistyö nimenomaan tämän äärioikeistopuolueen kanssa, samaan tapaan kuin 1930-luvulla IKL:n kanssa.

Muita äärioikeistoryhmiä Suomessa on ainakin Suomen Sisu ja oli kansallissosialistinen Suomen vastarintaliike (SVL), joka on määrätty toimintakieltoon, mutta jonka jotkut jäsenet ovat poliisin esitutkinnan mukaan jatkaneet sen toimintaa uudella Kohti vapautta! -nimellä. Perussuomalaisten eduskunta-avustajaan Pekka Katajaan kohdistuneen murhayrityksen yhteydessä on tullut esille myös YL-nimisen ryhmän suunnittelu. Siitä ei ehkä ole mitään varsinaisesti syntynyt, mutta poliisin saamassa kaaviokuvassa YL oli kuvattu sissiarmeijaksi, yhteiskunnalliseksi salaseuraksi ja yhteiskunnaksi yhteiskunnan sisällä.

On myös
Finnish Defence League ry, joka oman ilmoituksensa mukaan toimii radikaalin islamin leviämistä vastaan. Blood & Honour on puolestaan uusnatsistinen musiikinjakeluverkosto, joka on ottanut nimensä Hitler-Jugendin tunnuksesta Blut und Ehre (Veri ja kunnia).

ROSA LUXEMBURG 150

Puolalais-saksalaisen filosofin ja vallankumouksellisen Rosa Luxemburgin syntymästä tulee huomenna 5.3. kuluneeksi 150 vuotta. Hän perusti 1919 yhdessä Karl Liebknechtin kanssa Saksan kommunistisen puolueen. Kaksi viikkoa myöhemmin oikeistolainen, sotaveteraaneista koostunut Freikorps-ryhmä tappoi heidät, kun käskyn olivat antaneet sos.dem. puolueen johtaja Friedrich Ebert ja puolustusministeri Gustav Noske. Näitä asioita sivuttiin sarjaelokuvassa Babylon Berlin, mutta tässä otan Rosa Luxemburgin esille kuitenkin toisesta syystä. Hän nimittäin varoitti jo 1916 nationalismin vaarallisuudesta: ”Katastrofin uhka on olemassa niin kauan, kunnes päätetään toimia kollektiivisesti katastrofin estämiseksi.”

Rosa Luxemburg

Vuonna 1917 Rosa Luxemburg kirjoitti, että nationalismilla kansa nostetaan ylimmäksi poliittiseksi arvoksi, jolle kaikki muu on alisteista - ”Deutschland, Deutschland über alles” (Saksa, Saksa yli kaiken). Hänen profeetalliset ennustuksensa toteutuivat 20 vuotta myöhemmin ”kansallisen hegemonian” ja ”kansallisen elintilan” muodossa.

Auschwitz ja Hiroshima. Samoin stalinismi, joka oli itsessään neuvostovaltion nationalistinen vääristymä, kuten todettiin Rosa Luxemburg Stiftungin verkkosivulla tammikuussa 2019.
Tuossa tekstissä marxilainen sosiologi ja filosofi Michael Löwy kirjoitti, että Rosa Luxemburg havaitsi selvästi kansallisvaltiopolitiikan vaarat eli alueelliset konfliktit, etniset puhdistukset ja vähemmistöjen vainot, mutta ei osannut ennustaa kansanmurhia.

Rosa Luxemburg oli internationalisti, joka torjui kaikenlaiset kansojen itsemääräämisoikeutta koskeneet maininnat ”pinnallisena pikkuporvarillisuutena”. Kun hän
lisäksi oli pasifisti, niin siinä ominaisuudessa puhuessaan ja kirjoittaessaan hän oli valtion vihollinen numero 1. Saksan sotavalmisteluja 1913 arvosteltuaan hänet tuomittiin vuodeksi vankeuteen, ja tuli niitä vankeustuomioita muitakin antimilitaristisesta ja antinationalistisesta toiminnasta.

Toivotaan nyt joka tapauksessa,
että BfV saa AfD:n kuriin ja CIA PfD:n.

kari.naskinen@gmail.com