lauantai 1. elokuuta 2020

Tyttäret asialla

Amerikkalaisen kevyenmusiikin ympyröissä liikkuvan The High Note -elokuvan päätähdet ovat Dakota Johnson (30) ja Tracee Ellis Ross (47). Dakotan vanhemmat ovat Melanie Griffith ja Don Johnson sekä isoäiti äidin puolelta Tippi Hedren; Traceen äiti on Diana Ross ja isä musiikkimanageri Robert Ellis Silberstein.

Tuttua porukkaa. Kun
Keke Rosberg syksyllä 1982 varmisti F1:n maailmanmestaruuden Las Vegasin Caesars Palacen parkkipaikalle tehdyllä radalla, nousi palkintopallille Rosbergin vierelle myös Diana Ross edustamaan Caesars Palacen viihdemaailmaa. Sampanjaa maisteltiin 1,5 litran magnumpullosta, jonka Keke antoi oman hörppynsä jälkeen palkintopallin takana seisoneelle Ilta-Sanomien päätoimittajalle Martti Huhtamäelle - ”ota talteen, niin vien sen mekaanikoille”. Elokuvassa Caesars Palace on tietenkin esillä.

Seuraavana vuonna Keke vieraili Lahden uudessa Suurhallissa formulanäyttelyssä. Lahti on myös se paikka, jossa Keke aloitti kilpa-autouransa 1965 osallistumalla ensimmäisiin mikroautokilpailuihinsa linja-autoaseman parkkipaikalla.
Don Johnson puolestaan kävi Suurhallin auto- ja moottorimessuilla syksyllä 1990. Yleisötungos oli luultavasti Suurhallin historian suurin. Tuolloin Johnsonia isännöi Luhdan mainospäällikkö Vesa Luhtanen, joka nykyisin on Luhdan toimitusjohtaja. Sekä Johnson että Rosberg olivat Luhdan mainosmannekiineja.

Don Johnson tunnetaan parhaiten television Miami Vice -sarjaelokuvasta, jossa ajeli hienoilla autoilla, Dakota Johnson ajaa vanhalla Plymouthilla. Elokuvassa Dakota on suuren laulajatähden Grace Davisin avustaja, joka haaveilee arvostetummasta tuottajan ammatista. Siinä se juoni sitten onkin. Välillä lauletaan ja yhden pahan takaiskun jälkeen tulee hunajalla ja marmelooralla päällystetty onnellinen loppu.

Keskisuomalaisen lehdissä oli joku kesäharjoittelija pantu kirjoittamaan juttu elokuvasta. Kovasti oli tykännyt, mutta sitä en ymmärtänyt, miksi hän sanoi elokuvassa olleen myös kaksi ”miesoletetun” roolia. Mitä ihmeen oletettuja miehjiä? Kuitenkin
Bill Pullman ja Kelvin Harrison ovat aivan tavallisia miehiä, samoin kuin naiset elokuvassa ovat normaaleja naisia. Kai tämä paskapuhe on sitä Marina Ohisalon ja Li Anderssonin markkinoimaa interseksuaalista filosofiaa.

Taas kerran ihmetyttää sekin, miksi elokuvien nimiä ei Suomessa suomenneta. The High Note kulkee tällä nimellä vain englanninkielisissä maissa ja Suomessa, jossa kylläkin rallienglanti on kolmas virallinen kieli. Omille kielille on nimi käännetty ja sovitettu Argentiinassa, Brasiliassa, Meksikossa, Bulgariassa, Espanjassa, Italiassa, Itävallassa, Kreikassa, Puolassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Slovakiassa ja Venäjällä.

kari.naskinen@gmail.com