tiistai 5. marraskuuta 2019

Lenin asui Belvederessä, minä kadun toisella puolella Knut Possessa

Tapasin Viipuri-hotellissa viipurilaisen tietokirjailijan Dmitry Semenovin, jolta juuri on ilmestynyt historiateos Viipurin hotellielämästä. Istuimme kahvilla hotellin ala-aulassa, jossa on isokokoinen kuvataulu Viipurin linnasta, ja nyt taulun eteen oli lisätty numerot kertomaan hotellin 90-vuotisesta historiasta. Hotelli avattiin uudenvuodenpäivänä 1930 nimellä Knut Posse. Knut Posse oli Viipurin linnan isäntä 1400-luvun lopulla, jolloin hän puolusti menestyksekkäästi linnaa Moskovasta tulleita hyökkääjiä vastaan.

Semenovin kirjassa on kuva vuokravälikirjasta, jolla herra Carl Lindén vuokrasi Karjalan Kirjapaino Osakeyhtiön 7-kerroksisesta talosta kolme ylintä kerrosta hotellitoimintaa varten. Avajaispäivänä oli lehti-ilmoitus, jossa kerrottiin ”hienosta, upeasti kalustetusta hotellista” Karjala-lehden uudessa talossa. Matkustajahuoneita oli noin 50, hinnaltaan 40 - 150 mk, useimpien yhteydessä kylpyhuone, kaikissa puhelin. Aamiaisia tarjoiltiin klo 10 - 2, päivällisiä 5 - 7 ja illallisia 9 - 12.
Rakennuksen (kuvassa) oli suunnitellut Viipurin tunnetuin arkkitehti Uno Ullberg ja se valmistui 1929. Tässä Karjalankatu 19:ssä sijaitsevassa talossa toimivat Karjala-lehden ja Knut Possen lisäksi pienempinä yrityksinä mm. Colombian Kahvi Oy:n kahvila, Antti Henttosen ja Lauri Suomelan asianajotoimisto, kampaamo Karelia, Palasto Oy:n tapetti- ja mattoliike, J.A. Tarkiaisen kultasepänliike ja V. Turtiaisen vaatturiliike.
Melkein vastapäätä oli kaupungin silloinen ykköshotelli Belvedere (vanha kuva), joka toimi kaupunginarkkitehti Fredrik Odenwallin suunnittelemassa talossa (1879). Rakennuksen oli teettänyt tunnettu liikemies Frans Ehrenburg. Talon seinässä on muistolaatta, jossa kerrotaan Leninin asuneen Belvederessä parin viikon ajan 1906. Mukana oli hänen vaimonsa Nadezhda Krupskaja, jonka kanssa Lenin toimitti siellä Proletarija-lehteä. Sen ensimmäinen numero ilmestyi 21.8.1906, painopaikasta ei ole tietoa, mutta se tuskin oli Karjalan Kirjapaino Oy.

Karjalankadun ja Salakkalahdenkadun kulmassa oleva Belvedere on nykyisin hostel-tyyppinen majoituspaikka, jossa on kahden hengen huoneiden lisäksi iso makuusali.

Yli 500-sivuisessa kirjassa on laaja katsaus Viipurin hotelleihin
alkaen Belvederen ohella muista 1800-luvun hotelleista päättyen Druzhban (1982) kautta uuteen Victoriaan (2009). Jo yli sata vuotta sitten oli Torkkelinkadun ja Maununkadun kulmassa I. Pihlflücktin hotelli Victoria, aikaisemmalta nimeltään Hotelli Torkkel, mutta nykyinen Victoria on kauppatorin kupeessa.

Hauskaa luettavaa kirjassa ovat lehti-ilmoitukset, kuten esimerkiksi kehumiset
Nikolai Prokofjeffin Hotelli Europesta 1897: ”Ensi luokan talo, venäläinen. Suositetaan arv. matkustajille mitä parhaiten. Kauniit, somat huoneet, hyvä keittiö, erinomaiset juomatavarat, kohtuulliset hinnat. Venäläinen palvelusväki. Portieri rautatieasemalla.”

Kun Hotelli Imatra vaihtoi omistajaa vuonna 1900, vaihtoi uusi omistaja nimen itsensä mukaan Hotelli Åströmiksi. Wiipuri-lehdessä mainostettiin, että on ”tarjoilua à la carte ja table d´hote sekä tilauksen mukaan päivällisiä ja illallisia”.

Seurahuoneen uusiksi omistajiksi tulivat kesällä 1918 herrat O. Karhunen ja P. Toropainen, joten tämän kunnianarvoisan matkustajahotellin asiat piti lehdissäkin noteerata: ”Entinen pieni ruokasali on hävinnyt ja sen paikalla komeilee ruokasali, johon on yhdistetty entinen sanomalehtihuone. Vieraiden soitannollisia harrastuksia varten on Seurahuoneella kolmekin pianiinoa käytettävissä. Ruokasalin musiikista tulee syyskuun 15:sta lähtien huolehtimaan italialainen Colombon orkesteri, ennestään jo hyvin tunnettu kaupungissamme.”

Akseli Lipposen omistama Turistihotelli Suomi puolestaan mainosti 1921, että se on ”matkustavaisten ja perheettömien kaupunkilaisten ehdottomasti paras ja suosituin ruokailupaikka”.

Vaihtoehtoja oli paljon muitakin:

Hotelli Andréa
Hotel Mellblom

Hotelli Wiborg
Hotel Hamburger Börs
Osula (Wiipurin osuusravintolan matkailijakoti)
Hotel Pension Karelia
Hotell Pension Apollo
Hotel Bauer
Hospiz, kristillinen matkailijakoti
Hotel
li Continental
Matkailijakoti Hansa
Hotelli Otava
Hotelli Itä-Suomi
Hotelli Tähti
Hotelli Finlandia
Yksityishotelli Lybeck
Matkustajakoti Pisara

Tällä hetkellä Viipurissa on erilaisia majoituspaikkoja hotelleista matkustajakoteihin ja vastaaviin ehkä 60-80.

kari.naskinen@gmail.com