perjantai 8. helmikuuta 2019

Vallan linnake 1700-luvulla


Englannin ja Skotlannin yhdistyttyä 1700-luvun alussa tuli kuningatar Annesta uuden Ison-Britannian ensimmäinen hallitsija. Hänestä ja hänen lähipiiristään kertoo elokuva The Favourite, jonka kaksi muuta päähenkilöä ovat neuvonantaja Lady Sarah ja palvelijatar Abigail Masham. Annella on kihti, säärihaavoja, huono näkö ja siltä näyttää, että muitakin vaivoja. Historiallinenkin tosiasia on, että Sarah hallitsi maata heikosti, joskaan tällaisissa elokuvissa historiallista tarkkuutta ei yleensä kovin perusteellisesti noudateta.

Elokuvan on ohjannut kreikkalainen Yorgos Lanthimos, joka tätä ennen on tunnettu aika kummallisista elokuvistaan. Viimeksi tuli televisiosta aivan outo Kulmahammas (2009). Favourite on tavanomaisempi kertomus vallankäytöstä, jonka naruja vetelee enimmiltään Sarah. Tilanne mutkistuu, kun hoviin ilmestyy hänen serkkunsa Abigail, joka keksii hoitaa Annen jalkoja peleatis-yrteillä – mitä lienevät. Tämä ei varsinaisesti liity poliittiseen valtapeliin, mutta asetelma horjahtaa, kun kuningatar ottaakin miellyttävän Abigailin uudeksi suosikikseen. Naisten tappeluhan siitä syntyy.

Koko ajan Iso-Britannia käy sotaa Ranskan kanssa, ja parlamentti on jakautunut voimakkaasti kahtia. Sodankäynnin jatkamiseen tarvitaan veronkorotuksia, mutta niitä tavalliset ihmiset vastustavat niin kuin aina. Tilanne on vaikea ja Annen päätä panee pyörälle kahden lähimmän ihmisen taistelu asemistaan.

Elokuva on erinomaista näyttelemistä alusta loppuun. Varsinkin Olivia Colman kuningattarena (kuvassa oik.) tekee komean roolin. Hän lihotti itseään sitä varten 16 kiloa, eikä Anne miltään kaunottarelta näytäkään. Sairauksien ja vaikeiden poliittisten tilanteiden takia olo on koko ajan raskasta, ja tämän Olivia Colman tuo erinomaisesti esille. Hän on suomalaisille hyvin tuttu näyttelijä BBC:n monista sarjaelokuvista, ja seuraavaksi hänet nähdään Elisabet II:n roolissa Netflixin The Crownin kahdella seuraavalla tuotantokaudella.

Yksi helpotus Annelle kuitenkin ovat lespoharrastukset Sarahin ja Abigailin kanssa. Tämä on kanssa ihme juttu: kun nämä lespohommat ovat nykyisin muotia, niitä työnnetään melkein kaikkiin naisista kertoviin elokuviin. Tällä hetkellä menee teatterissa kaksi uutta kuningatarelokuvaa, joissa molemmissa lespoillaan.

Sarahin roolissa on voimakas Rachel Weisz (kuvassa vas.) ja Abigail on herkempi mutta yhtä määrätietoinen Emma Stone. The Favourite on hieno puhenäytelmä, joka toimisi väkevästi myös elävässä teatterissa. Mutta miksi tämänkään elokuvan nimeä ei ole voitu suomentaa Suosikiksi?

Historiallisesti mielenkiintoinen tosiasia on, että Sarah oli naimisissa Marlboroughin herttuan, kenraali John Churchillin kanssa. He olivat Winston Churchillin varhaisia esivanhempia, ja samasta sukupuusta löytyy myös prinsessa Diana. Piiri pieni pyörii isossakin Britanniassa.

kari.naskinen@gmail.com