torstai 22. syyskuuta 2016

Kansa on jakautunut kahtia

Otsikon sanonnalla tarkoitetaan yleensä sitä, että on rikkaita ja köyhiä, ja vieläpä niin, että rikkaat rikastuvat edelleen ja köyhät köyhtyvät. Nykyisin on toisenlainenkin kahtiajako: osa ihmisistä ei ymmärrä, mitä toiset puhuvat tai kirjoittavat.

Otan esimerkin. Kirjoitin Twitterissä tulossa olevasta taksihintojen vapauttamisesta ja pohdin, pitääkö Suomessakin kohta kysyä kuskilta Tallinnan ja Pietarin systeemin mukaan, paljonko kyyti rautatieasemalle tai johonkin maksaa. Hetken kuluttua sain vastauksen yli-insinööri
Maria Rautavirralta liikenneministeriön tieto-osastolta:

”Tieto hinnasta on oltava saatavissa myös koneluettavassa muodossa, jolloin hintavertailun tekee se asiakkaan reitityspalvelu.”

En ymmärrä hölkäsenpöläystä. Mikä ihmeen koneluettava ja mikä reitityspalvelu?

Paljon puhutaan poliitikkojen ja virkamiesten kapulakielestä. Nyt on lisäksi teknologiakieli, jonka ymmärtäminen on vieläkin vaikeampaa.

Kun vastasin ministeriön viisaalle, että en ymmärrä hänen vastaustaan, sain selvennyksen: ”Koska hinta voi vaihdella autokohtaisesti, ajoittain tai olla kiinteä hinta, tulee uusia tapoja kerätä ja kertoa hintatietoja.”

Ei selventänyt yhtään. Mutta kun uudistus astuu voimaan ja haluan päästä taksilla matkakeskukseen, kysyn siis taksinkuljettajalta ihan suomeksi, paljonko maksaa.

kari.naskinen@gmail.com