tiistai 5. elokuuta 2014

Muukalaiset eliitin kimpussaHollantilaisen Alex van Warmerdamin Borgman on outo elokuva. Siitä ei oikein ota selvää, onko se fantasia- kauhu-, scifi- vai vierailijat/tunkeutujat-elokuva. Camiel Borgman on kumma tyyppi, joka elokuvan alussa asuu muutaman kaverinsa kanssa maan alla. Sieltä he lähtevät retkelleen, jonka merkitys on selviävinään, mutta jää lopulta kuitenkin arvoitukseksi.

Ohjaaja itse ei ole halunnut juuri millään tavoin selittää elokuvaansa. Yhden vinkin hän kuitenkin antoi Helsingin Sanomien haastattelussa Cannesin elokuvajuhlilla 2013. Hän mainitsi elokuvan alussa olevasta lauseesta: ”Ja he laskeutuivat maan päälle joukkojaan vahvistamaan.”

Onko siis kysymys muukalaisista, jotka ovat tulleet maapallolle pelastamaan ihmisiä itseltään? Mikään muu elokuvassa ei kuitenkaan viittaa tähän. Yhtä hyvin Borgman ja kumppanit voivat olla mitä tahansa kummajaisia, maailmaa parantavia toisinajattelijoita. Tosin heillä on sellaisia taitoja, joita ei tavallisilla ihmisillä ole, sekä lääketieteellisiä että parapsykologisia. Jotain tekemistä on myös koirilla, joita elokuvassa vilahtelee selittämättömästi – voiko ihmisten olomuoto muuttua?

Parissa kohtaa tulee esille se, että Borgman edustaa tai ainakin ajattelee edustavansa jotakin parempaa kuin normaalit ihmiset. Ohimennen hän esittää kritiikkiä länsimaista elämänmuotoa kohtaan, jossa eliitti porskuttaa omahyväisenä. Eli onko Borgman sittenkin syrjitty maahanmuuttaja, laittomasti maan alla piilotteleva muukalainen, joka elokuvan alussa näyttää saaneen pienen kylän asukkaat vihan valtaan? Kylän pappi panee suuhunsa ehtoollisleivän ja lähtee kahden muun miehen kanssa jahtaamaan Borgmania, joka ideologioineen vaarantaa länsimaisen yltäkylläisyyden.

Borgmania ei kuitenkaan saada kiinni, vaan porukkansa kanssa hän pääsee toteuttamaan pelastustyötään. Jonkinlaiseksi pelastustarinaksi elokuva lopulta myös kääntyy. Borgman ujuttautuu rikkaan perheen kylkeen ja alkaa tehdä pelastustyötään, minkä kohteena ovat perheen lapset ja nuori lastenhoitaja. Aikuisia kohtaan ei armoa tunneta, mutta lapset on pelastettava pahalta maailmalta.

Borgmania esittävä Jan Bijvoet (kuva) on olemukseltaan outo. Mies ei hymyile, tekee kummia tekoja. Kuitenkin hänessä on myös lempeä puolensa. Ei kuitenkaan vähääkään sympaattinen. Lapsille hän lukee iltasatuna karmeaa kertomusta, jossa pikkutyttö on ilmeisesti hukkunut järveen, mutta kukaan ei auta edes ruumiin ylös nostamisessa.

Kokonaisuudessaan hurja elokuva. Vuoden toinen erikoisuus Lars von Trierin Nymphomaniacin ohella.

kari.naskinen@gmail.com