perjantai 11. heinäkuuta 2014

Demarit pelastivat oopperajuhlatSavonlinnan oopperajuhlat olivat 1960-luvun lopulla vaikeuksissa. Rahat olivat vähissä, loppu häämötti, joten tarvittiin lisää rahaa kaupungin verovaroista. Kaupunginvaltuuston jäsenet alkoivat jo olla valmiita hautaamaan koko oopperatouhun. Porvarit vastustivat lisärahoituksen antamista ja osa sosialidemokraateistakaan ei ollut halukkaita tukemaan näitä ”eliitin juhlia”. Lopulta asia ratkesi Savonlinnan työväenyhdistyksen kokouksessa 1969, kun äänin 38 - 5 päätettiin demarien kannaksi, että tuki oopperajuhlille annetaan. Neuvottelujen jälkeen näin myös kävi.

Työväenyhdistyksen puheenjohtajana tuolloin ollut Väinö Turunen on luonnehtinut tätä päätöstä ratkaisevaksi oopperajuhlien pelastumiselle: ”Oopperajuhlat pääsivät jaloilleen ja sittemmin Martti Talvela tuli ja pani asiat järjestykseen. Jos Sty:n päätös olisi ollut kielteinen, se olisi merkinnyt oopperajuhlien loppua. Tämän jälkeen Sty:n jäsenet ovat olleet aina aktiivisia oopperajuhlien talkoolaisia.” (Demokraatti 27.9.2012)


Noihin aikoihin oopperajuhlat olivat vielä hyvin pienimuotoiset, ohjelmassa oli vain kaksi oopperaa kesässä. Säästää piti silti edelleen. Niinpä 1971 Savonlinnaan kutsuttiin vierailijaksi Lahden oopperayhdistys, joka esitti siellä Giuseppe Verdin Naamiohuvit. Tuli halvemmaksi tuottaa Savonlinnaan valmis produktio kuin tehdä kokonaan itse. Kokemus oli niin hyvä, että lahtelaiset saivat uuden kutsun, ja 1976 Olavinlinnassa esitettiin Leevi Madetojan Pohjalaisia.

Lahden molemmissa esityksissä toimi kapellimestarina Lahden musiikkiopiston rehtori Aarre Hemming. Vuonna 1977 musiikkiopiston nimi muuttui Päijät-Hämeen konservatorioksi ja 2003 Lahden konservatorioksi.


Lahden ooppera ry:n esitykset olivat noihin aikoihin kovatasoisesti miehitettyjä. Naamiohuveissa lauloivat mm. Ritva Auvinen, Kalevi Koskinen ja Tapani Valtasaari sekä Pohjalaisissa mm. Terttu Isosaari, Heikki Keinonen ja Pertti Lehtinen. Naamiohuvit oli ohjannut Lahden kaupunginteatterin entinen johtaja Veikko Manninen ja Pohjalaiset Ilkka Bäckman Kansallisoopperasta.


Lahden ooppera ry. oli noihin aikoihin Suomen paras oopperoidentekijä Kansallisteatterin ulkopuolella. Orkesterina toimi niin Savonlinnan-vierailuilla kuin muissakin esityksissä Lahden kaupunginorkesteri, mutta tämä yhteistyö on nyttemmin loppunut. Nykyisin paras ”maakuntaooppera” on Tampereen ooppera, joka tekee tiivistä yhteistyötä Tampereen kaupunginorkesterin kanssa.


Lahden ooppera on ainoa Savonlinnan oopperajuhlille vierailukutsun saanut suomalainen ooppera. Savonlinnan oopperajuhlien nettisivuilla on lueteltu Savonlinnassa vierailleet oopperatalot. Ensimmäisenä mainitaan Tallinnan Estonia-teatterin vierailu 1987. Ilmeisesti Lahti ei ole päässyt tälle listalle siksi, että Lahden oopperayhdistyksellä ei ole omaa taloa.Kesällä 2015 Lahti palaa Olavinlinnaan, jossa Lahden kaupunginorkesteri pitää Sibelius-konsertin. Orkesteria johtaa Okko Kamu ja solistina on Sibelius-viulukilpailun 2012 voittaja Nikita Boriso-Glebsky.


kari.naskinen@gmail.com