torstai 24. heinäkuuta 2014

Taikahuiluun väsytty taas kerranSavonlinnan oopperajuhlien johtokunnan puheenjohtajana toiminut Pentti Savolainen sanoi kesällä 1987, että hän on väsynyt Mozartin Taikahuiluun ja että nyt saa riittää. (Uusi Suomi 4.7.1987) Taikahuilu oli ollut ohjelmistossa yhtämittaisesti vuodesta 1973 lähtien. Savolainen kuitenkin lisäsi, että oopperajuhlien uusi johto valitaan parin päivän päästä, eikä sen tarvitse välittää hänen mielipiteestään. Eikä välittänytkään, vaan Taikahuilu oli ohjelmistossa myös kahtena seuraavana vuonna.

Noiden vuosien jälkeen oopperajuhlien johto on vaihtunut monta kertaa ja aina on Taikahuilu palannut ohjelmistoon. Näin sitä on Savonlinnassa esitetty:

1973-89
1992-94
1997
2000
2006
2012
2014

Jälleen ”viimeisen kerran” Taikahuilu esitetään lauantaina 26.7. Vuonna 2015 se ei ohjelmistossa ole. Nyt siihen ovat väsyneet festivaalijohtaja Jan Strandholm ja taiteellinen johtaja Jorma Silvasti, joka lauloi Taminon roolin, kun ensimmäisen kerran näin Taikahuilun 1986.

Melko helppo on kuitenkin ennustaa, että kyllä se sieltä taas palaa. Se on kaikkien aikojen suurin yleisömenestys Savonlinnassa, ja on halpa tehdä: haetaan vanhat lavastusvehkeet varastosta ja valitaan nuoria suomalaisia laulajia solisteiksi.

Esitys on ohjaukseltaan ja lavastukseltaan suurin piirtein sama kuin 1973. Vähän vain on ukkosen jyrähdyksiin pantu uutta tehoa. Lisäksi tekstiä on tehty nykykatsojille viihteellisemmäksi ymppäämällä siihen keveitä letkautuksia nykykielestä ja television suosituista viihdeohjelmista – sama jos Hamletin tai Tuntemattoman sotilaan teksteihin tehtäisiin halpoja ajankohtaistuksia. Tällä kertaa minuakin väsytti.

kari.naskinen@gmail.com