maanantai 23. joulukuuta 2013

Kaksi suurta: joulu ja kuolema

Joulu on uskonnollinen juhla. Sitä se on, vaikka ei mihinkään uskonnollisiin asioihin uskoisikaan. Ilman Jeesuksen oletettua syntymäpäivää ei saataisi näitä mukavia vapaapäiviä. Mahtaisiko joulupukkia lahjoineenkaan olla ilman tätä uskonnollista perinnettä?

Joulu on niin iso asia, että se ei liiku edes työmarkkinajärjestöjen sopimuksilla. Joulupukki tulee aina 24.12. Muut yhtä vahvat päivät ovat vappu ja itsenäisyyspäivä, joiden osalta tosin pitäisi järjestää niin, että sunnuntaihin osuessaan ne pitäisi siirtää maanantaiksi.

Ennen joulua minäkin toivotan kaikille tutuille hyvää joulua, ja kaikki tutut minulle. Juhannustoivotukset eivät ole yhtä yksiselitteisiä, niihin liittyy monesti kysymys siitä, lähteekö joku mökille, onko käyty viinakaupassa jne. Juhannuksen jälkeen sitten naureskellaan, että hyvin meni, ei hukuttu.

Joulu on toisenlainen. Filosofi Tuomas Nevanlinna on sanonut, että joulu on ainoa hetki, joka vielä panee ihmiset tilintekoon, ainakin jonkin verran pohtimaan suhdetta perheeseen, sukuun ja menneeseen. Hautuumaillekin käydään viemässä kynttilöitä.

Nevanlinna vetää mukaan jopa ”viimeisen tuomion”: ”Vain jouluisin joutuu kasvokkain päätösten kanssa, jotka koskettavat perinnäisen viimeisen tuomion kaikkia ulottuvuuksia. Missä ja kenen kanssa vietän joulua? Ketä todella rakastan, kenen kanssa todella haluan viettää aikaa? Kenen kanssa haluan jakaa tärkeät asiat ja mitä ne oikeastaan ovat? Miten tulen toimeen sen kanssa, mistä olen peräisin; sen kanssa, mikä on tehnyt minusta sen mikä olen? Mikä on suhteeni omaan kohtalooni ja mitä haluan tehdä sille? Olenko ollut kiltti?” (Kustannusosakeyhtiö Teos, nettijulkaisu 19.12.2003)

Viimeinen tuomio on vanhakristillinen vertauskuva. Jeesuksen opetuksenkaan mukaan kukaan ei tiedä, milloin tuomiopäivä koittaa, ei tiennyt edes Jeesus itse. Kummeli-yhtye kuitenkin tietää tuomiopäivän tulevan 24.4. ja jotain sen tapahtumistakin, mutta vuosilukua sekään ei tiedä:

Luurangot nousee haudoistaan.
Keinonen vapautuu raudoistaan.
On tuomiopäivä.
On tuomiopäivä.
On Keinosen nimipäivä.

Pääkallot halkeaa keskeltä.
Spitaaliset vaeltaa kaduilla.
Vaeltaa kun ei irtoa.
On tuomiopäivä.
On Pertin nimipäivä.

Joulua ja Jeesustakin suurempi asia on Kuolema. Katekismuksessa on ensimmäinen käsky, missä vaaditaan, että sinulla ei saa olla muita jumalia kuin Jumala. Kuolema on kuitenkin katekismuksen jumalaa suurempi. Se tulee jokaiselle riippumatta siitä, onko jumalinen ihminen vai ei.

Jumalan ja Kuoleman lisäksi on tietenkin muitakin, kevyempiä uskomisenkohteita. Esimerkiksi valtiovarainministeri Jutta Urpilainen uskoo enkeleihin (IS 21.12.2013) ja Helsingin metropoliitta Ambrosius myös horoskooppiin. (HS 21.12.2013)

Jumalattoman hyvää joulua kaikille, ja toivotaan, ettei Kuolema tule ainakaan ennen Joulupukkia.

kari.naskinen@gmail.com