lauantai 11. joulukuuta 2021

West Side Story on edelleen yksi parhaista


Uusi West Side Story -elokuva on yhtä hyvä kuin se vanhakin. Ehkä teknisiltä ominaisuuksiltaan parempikin, mutta itse asia ja esitystapa ovat kuin yksi yhteen. Merkittävää myös on, että Steven Spielberg ei ole siirtänyt tapahtumia nykyaikaan, vaan taas ollaan 1950-luvun New Yorkissa. Nykyaikaan siirtäminen sinänsä ei olisi ollut mahdotonta, koska West Side Storyn rasismiteema on tällä hetkellä yhtä ajankohtainen kuin ennenkin. Kun 60 vuotta sitten katsoimme sitä, kauhistelimme, että tuollaista siellä Amerikassa on - nyt samaa on meillä aivan avoimesti.

Tällaisena uusintana musikaalin tekeminen puoltaa paikkaansa, sillä nykynuoret eivät ole sitä isolla valkokankaalla ennen nähneet, koska vuoden 1961 elokuvaa ei ilmeisesti ole restauroitu esittämiskuntoon. Yhdessä kohtaa olisi tämän uuden elokuvankin kohdalla tarvittu pientä restaurointia, sillä sekunnin ajan vilahtaa kuvassa kaupan kyltti, jossa on vuosiluku 1988.

West Side Story sai kantaesityksensä 1957 Winter Garden -teatterissa Broadwaylla, jossa sitä esitettiin 732 kertaa ennen sen kiertueelle siirtymistä. Myös elokuvana siitä tuli suurmenestys, Oscar-palkintojakin Jerome Robbinsin ja Robert Wisen ohjaamana sille kertyi kymmenen. Suomessa West Side Story saatiin teattereiden ohjelmistoon 1960-luvun alussa ja muistan hyvin Tampereen Teatterin esityksen 1963. Tietoja edes tarkistamatta silmissäni on vieläkin Tapani Perttu Tonyna, Kaija Sinisalo Mariana ja Anja Räsänen Anitana. Kun sitten otin selvää historiasta, niin paljastui, että TT kutsuttiin esittämään amerikkalaismusikaaliaan jopa operettikaupunki Wieniin. Siellä suosionosoitukset kestivät ensi-illassa 18 minuuttia, kunnes esityksen ohjannut teatterinjohtaja Rauli Lehtonen keskeytti ne. Leonard Bernsteinin vetävä musiikki oli hetkessä noussut Kalmanin ja Leharin rinnalle.

Spielbergin elokuvakin sisältää tietenkin suurta rakkautta, suuria tunteita, sosiaalisten paineiden purkautumista, loistavia tanssikohtauksia ja täsmällisen hienosti toimiva koreografia muutenkin sekä viihdemusiikin isoja hittejä, jotka toimivat aina:

Jet Song
America
Maria
One Hand, One Heart
Mambo
Toninght
I Feel Pretty
Somewhere

Nämä laulut ja Bernsteinin musiikki muutenkin tuntuvat herkimmissä ja myös kovimmissa kohdissa niin osuvilta, että ne ajoittain istuvat kokonaisuuteen kuin huomaamatta. Ne ovat oleellinen osa juonen etenemistä. Jo tuoreeltaan Bernstein kokosi musikaalin pohjalta orkesterisarjan Symphonic Dances from West Side Story, joka nykyisin kuuluu monien sinfoniaorkesterien ohjelmistoon. Vuonna 1984 Bernstein levytti musikaalin uudelleen ja toimi ensimmäisen kerran oman musiikkinsa kapellimestarina. Levystä hän sai Grammy-palkinnon.

Meno ja meininki on vauhdikasta. Henkilöitä on rooliluettelon mukaan lähes 300. Nuoret näyttelijät ovat täysosumia: Ansel Elgort (Tony), Rachel Zegler (Maria), Ariana DeBose (Anita), David Alvarez (Bernardo), Mike Faist (Riff), Josh Andrés Rivera (Chino), Ana Isabelle (Rosalía). Elokuvahistoriallisena huippuna on tänään 90 vuotta täyttävä, Puerto Ricossa syntynyt Rita Moreno kulmakaupan omistajana, joka on ottanut töihin vankilasta vapautuneen Tonyn. Ensimmäisessä WSS-elokuvassa Rita Moreno esitti Anitaa ja sai roolista parhaan naissivuosan Oscarin. Nyt Valentinan roolissa hän laulaa Somewheren. Laulujen tekstit ovat Stephen Sondheimin, joka kuoli muutama viikko sitten 91-vuotiaana.

Jossain meille on paikka,
löydämme uuden tavan elää,
löydämme tavan antaa anteeksi.
Jossain.

Vielä ei ole paikkaa löytynyt. Sellainen ei ole Valkovenäjän ja Puolan rajalla, ei Välimeren rannoilla, ei pakolaiskeskuksissa, eikä Puerto Ricossa, joka on Yhdysvaltain itsehallintoalue. Donald Trump olisi halunnut vaihtaa Karibianmerellä sijaitsevan Puerto Ricon Tanskalle kuuluvaan Grönlantiin, koska hänen mielestään Puerto Rico on likainen ja ihmiset siellä liian köyhiä.

kari.naskinen@gmail.com