tiistai 15. toukokuuta 2018

Mannerheim pois, Lenin tilalle

Lahtelainen kaupunginvaltuutettu Tapani Ripatti (SDP) teki aloitteen Mannerheimin ratsastajapatsaan siirtämiseksi pois näkyvältä paikalta rautatieaseman edestä. Ripatti perustelee tätä sillä, että Mannerheimilla ei ole mitään tekemistä Lahden kanssa, istui vain junassa 15.5.1918, kun se pysähtyi Lahden asemalla. Ei käynyt edes Hennalan keskitysleiriä tarkastamassa.

Ennemmin Lahteen sopisi Leninin patsas, sillä hän sentään yöpyi Lahdessa elokuussa 1917. Lenin piilotteli Rautatienkatu 26:ssa ja Anttilanmäellä Kurhilankatu 4:ssä. Aikoinaan Lanunaukiolla oli seinässä muistolaatta Leninin käynnistä, mutta jostain syystä se poistettiin seinästä 1980-luvulla. Jo huhtikuussa 1917 Lenin oli Mannerheimin tavoin istunut junassa Lahden asemalla, kun hän oli palaamassa maanpaosta Sveitsistä Venäjälle.

Vaikka Jari Litmasen ja Erkki Laineen urheilijapatsaat ovat huonoja, ne sopivat Lahteen ainakin siksi, että molemmat ovat lahtelaisia. Mannerheimin patsaan voisi Ripatin mukaan siirtää johonkin toiseen paikkaan. Ehkä sen voisi myös myydä jonnekin muualle, jossa Mannerheim oleskeli muutenkin kuin ratapihalla ravintolavaunussa. Lenin puolestaan on maailmanhistorian suurmiehistä ainoa, joka on yöpynyt Lahdessa.

kari.naskinen@gmail.com