perjantai 24. marraskuuta 2017

Syksyn Lehti

Tapasin iskelmälaulaja Pirjo Lehden ensimmäisen kerran lokakuussa 1981. Se ei ollut hyvä aika, sillä Pirjo sanoi, että syksy ei ole hänen vuodenaikansa – syksyssä on aina jonkinlainen luopumisen, luovuttamisen maku. Taas on syksy, ja Pirjo Lehdeltä on tullut uusi levy. Jotain syksyisen haikeaa tunnistan siitäkin.

Levyn neljä kappaletta ovat säveltäneet Raimo Hast, Esa Roine ja Rauli Nordberg, joka myös on tehnyt sanat jokaiseen. Tuttuja kavereita, Hast soitti Pirjo Lehden Lahti´set-yhtyeessä jo tuolloin syksyllä 1981 ja Roine oli mukana Pirjon bändissä myöhemmin 1980-luvulla. Nyt ilmestyneellä levyllä ovat muusikkoina Raimo Hast, Pekka ”Devil” Virtanen ja Mikko Kalliomaa.

Jos ei ole soittolistojen kärkipäässä, joutuvat muusikot tekemään muitakin töitä, ja Lahdessa olen ollut sekä Pirjo Lehden että Devil Virtasen kyydissä heidän ajamissaan takseissa.

Pirjo Lehti aloitti laulajanuransa jo 14-vuotiaana voitettuaan iskelmälaulukilpailun Lahdessa. Kaksi vuotta siitä ja ilmestyi ensimmäinen single Auringonpistos / Kai vielä kohdataan. Sen jälkeen hän opiskeli konservatoriossa 3-4 vuotta klassista laulua, mutta ei osannut mieltymyksiään eritellessään tehdä jakoa eri musiikinlajien kesken: ”On vain hyvää musiikkia ja vähemmän hyvää musiikkia.”

Tuolloin syksyllä 1981 Pirjo Lehti lauloi solistina myös Lahden kaupunginorkesterin viihdekonsertissa, jonka johti Seppo Korhonen. Edellisvuonna hän oli laulanut Lahden oopperakuorossa Bedrich Smetanan Myydyssä morsiamessa, jonka johti Jouko Saari.

Sibelius-akatemiassa Pirjo suoritti musiikkiterapian kurssin ja ryhtyi sitten tekemään työtä kehitysvammaisten lasten parissa, lisäksi veti viikoittain kehitysvammaisten aikuisten musiikkiterapiaryhmää.

Vinyyliaikana Pirjo Lehti teki neljä albumia. Niistä menestyksekkäin oli 1985 ilmestynyt Mua älä jätä yöhön. Tämän kauniin nimikappaleen sävelsi Keijo Laitinen. Toinen hittikappale levyllä oli käännösiskelmä Se on rakkautta oikeaa, jonka myöhemmin tulkitsivat iskelmä-Suomen kärkeen nousseet Arja Koriseva ja Tapani Kansa.

Pirjo Lehti on laulanut monilla Lahti-aiheisilla levyillä, joissa tutusti on Rauli Nordbergin kappaleita. Jos nyt ilmestyneen levyn jotenkin saisi radioasemien soittolistoille, siitä nousisi vetävimmäksi kappaleeksi Esa Roineen säveltämä Väärä paikka. Roine on jännä tyyppi, lähtee aina Lahdesta Lappiin ruskan ja kaamoksen ajaksi ja esiintyy siellä kitaransa kanssa Savottakahvilassa muutaman kilometrin päässä Saariselältä.


kari.naskinen@gmail.com