lauantai 7. tammikuuta 2017

Taas uusi nyrkkeilyelokuva, ja toinen tulossa heti kohta


Nyrkkeily on niin dramaattinen laji, että siitä on tehty luultavasti enemmän elokuvia kuin mistään muusta urheilulajista. Maailmanmestari Vinny Pazienzasta kertova Bleed for This päättyy otteluun Roberto Durania vastaan ja viikon kuluttua ilmestyy dvd-elokuva Duranista.

Pazienza (nyrkkeilijänimi Vinny Paz) nyrkkeili ammattilaisena 1983 - 2004 ja voitti mestaruudet kahdessa eri painoluokassa. Duran oli tätäkin kovempi: voitti maailmanmestaruudet neljässä eri luokassa. Pazin tapauksesta teki elokuvan arvoisen kuitenkin erityisesti se, että hän loukkaantui vakavasti, mutta palasi nyrkkeilykehään yhtä vahvana. Pazin yksi niskanikama murtui autokolarissa (ei ajanut itse) ja lääkärit olivat sitä mieltä, että hän ei ehkä koskaan enää edes pysty kävelemään.

Ben Youngrerin elokuva Pazin taistelusta tuon hurjan tilanteen jälkeen on erinomainen. Nyrkkeilijä ei luovuta, hänen koko elämänsä on nyrkkeily, eikä hän suostu antamaan luovutusvoittoa. Lääkäreiden, isän, valmentajan ja managerin mielestä 29-vuotiaan Pazin ei kannata ottaa sitä riskiä, että niska ei enää kestä nyrkkeilyä. Paz ei kuitenkaan usko, vaan alkaa isältään salaa kuntouttaa itseään.

Pazin pään ympärille pannaan sairaalassa halorengas, ikävännäköinen rautahäkkyrä, joka ruuvataan kiinni pääkalloon. Se kiinnitetään vartaloon niin, ettei niska pääse yhtään liikkumaan. Tämän jutun kuvassa on oikea Vinny Paz. Kolmen kuukauden jälkeen tukirakennelma poistetaan ja 13 kuukauden jälkeen onnettomuudesta Paz palaa kehään.

Elokuvassa varsinkin nuo sairaala- ja kuntoutusvaiheet ovat niin rajua katsottavaa, että tekee pahaa. Tämä aiheutuu varsinkin siitä, että tietää kaiken tapahtuneen oikeastikin näin. Minäkin jouduin muutaman kerran helpottamaan oloani teatterissa ajattelemalla, että ei hätää, Paz elää edelleen ja voi hyvin nyt 54-vuotiaana.

Aivan realistinen elokuva ei silti ole. Siinä Paz kohtaa hallitsevan maailmanmestarin Duranin heti ensimmäiseksi paluuottelussaan, mutta todellisuudessa Paz otteli ennen sitä viisi kevyempää ottelua ja kohtasi Duranin vasta 2,5 vuotta kehään palaamisensa jälkeen.

Pazia näyttelee hienosta rumpalielokuvasta Whiplasista (2014) tuttu Miles Teller, jonka suoritus on taas aivan loistava. Teller kuvaa ankaran kohtalon uhriksi joutunutta urheilijaa niin hyvin, että katsoja panee kaikkensa siirtääkseen sympatiaansa valkokankaalle. Yhtä erinomaisia ovat valmentaja Aaron Eckhard ja isä Clarán Hinds.

Elokuvasta näkee, että amerikkalaiset nyrkkeilijät eivät harmikseen tunne saunaa laihdustuskeinona. Hymyilevä mies Olli Mäki hikoili saunassa paksu pipo päässään, mutta Paz polki kuntopyörää sellofaaniin käärittynä.

Nyrkkeilyelokuvien yksi ongelma on, että niissä käytävät ottelut eivät ole realistisia. Ne antavat väärän kuvan, sillä nyrkkeilyottelu ei ole pelkkää päähän iskemistä. Joskus ottelut ovat näennäisesti hyvinkin tylsiä, kun ne etenevät erä erältä pelkkänä nuhjauksena ja väistelynä. Tämä virhe toistuu myös Paz-elokuvassa.

Saa nähdä, millainen on 16.1.2017 julkaistava Duran-elokuva Hands of Stone, joka sai Cannesissa 2016 varsin hyvän vastaanoton. Elokuvan on ohjannut Jonathan Jakubowicz, Durania esittää Edgar Ramirez ja hänen valmentajaansa Robert De Niro.

kari.naskinen@gmail.com