maanantai 27. heinäkuuta 2015

Palvelu ei pelaa – kun sitä ei oleHelsingin Sanomien yleisönosastossa (25.7.) oli kirjoitus, missä kerrottiin tapauksesta heinäkuisena lauantaina Oulussa: kirjoittajan autosta meni rengas rikki, mutta Oulusta ei saanut tilalle uutta. Oli keskipäivä, mutta rengasliikkeet eivät olleet auki, eikä huoltoasemilla myyty renkaita.

Matkalla olleesta seurueesta yksi jäi autoineen kahdeksi yöksi Ouluun odottamaan maanantaita. Muu seurue jatkoi matkaa julkisilla kulkuneuvoilla.


Selitykseksi tähän vielä se, että uusissa autoissa on nykyisin sellainen vararengas, joka täytetään mukana olevalla painepakkausvaahdolla, mutta ohjeiden mukaan tällaisella renkaalla suositellaan ajettavaksi vain lähimmälle korjaamolle.


Minä puolestani kirjoitin Itä-Savon yleisönosastoon (24.7.) surkeasta palvelusta Savonlinnassa. Kaupungin pääkadulla yritimme iltapäivällä saada lounasta kahdesta ravintolasta, mutta ei onnistunut. Molemmissa ravintoloissa istuimme pöydässä kymmenen minuuttia, mutta tarjoilijoita ei näkynyt. Mitenkään runsaasti ei asiakkaita kuitenkaan ollut. Lähdimme pois ja onneksi kolmannessa ravintolassa palvelu pelasi, se oli kiinalainen Wang Fu.


Jos maahanmuuttajat alkaisivat perustaa muitakin yrityksiä kuin ravintoloita, yleinen palvelutaso paranisi.


Toisin oli ennen. Isäni oli töissä jyväskyläläisen Ford-liikkeen Are Oy:n varaosaosastolla. Asuimme Aren asunnossa samassa pihapiirissä. Meillä oli firman puhelin sen takia, että jos joku ohikulkija tarvitsi varaosapalvelua liikkeen aukioloaikojen ulkopuolella, isäni hoiti homman. Aren pihassa oli Esson bensa-asema. Jos automies ajoi sinne ja kysyi, saisiko mitenkään esimerkiksi Transitin tuulettajanhihnaa tai Zodiacin puolaa, niin bensa-asemalta soitettiin meille ja isäni lähti pihan yli myymään tarvittavan varaosan.


Kyllä aina kun puhelin soi myöhään illalla, isäni manasi, että ”voi perkule”, mutta vastasi tietenkin ja lähti antamaan varaosan.


Enää ei tällaisia systeemeitä ole. Eikä palvelu toimi edes päiväsaikaan, koska työntekijöitä ei palkata riittävästi. Kyllä esimerkiksi Savonlinnassa luulisi tiedettävän, että Olavinkadulla toimiva ravintola ei pysty kunnolliseen palveluun ilman lisähenkilökuntaa oopperajuhlien aikana. Edullista kesätyövoimaa kyllä löytyy.


Tuoreimpien työttömyystilastojen mukaan nämä luvut ovat heikentyneet eniten Kyproksella, Latviassa ja Suomessa. Hesarin rengaskirjoituksessa ei enää ihmetelty, miksi Suomi on niin heikossa tilassa kuin se nyt on: ”Tehokkuusajattelu on kolahtanut omaan nilkkaan. Kun yrittäjyyttä korostavan pääministerin omassa vaalipiirissä tällainen on mahdollista, niin voi, voi.”


kari.naskinen@gmail.com