perjantai 19. kesäkuuta 2015

Urheilija urheilee vain rahastaPresidentti Mauno Koivisto ehdotti aikoinaan, että urheilukilpailuista poistettaisiin maiden liput ja kansallishymnit. Tänä päivänä ehdotus on entistä enemmän paikallaan. Tero Pitkämäkikin lähti vastahakoisesti Euroopan 12 parhaan yleisurheilumaan Superliiga-kilpailuihin. Mitä suotta, kun siellä ei tienaa samalla tavalla kuin Timanttiliigan rahakilpailuissa Dohassa, Ostravassa, Roomassa ja Birminghamissa, joissa Pitkämäki jo tänä kesänä on kilpaillut.

Pitkämäen puolesta asiaa ei ole kommentoinut valmentaja, vaan manageri Tero Heiska. Hänen mukaansa ei Venäjälle olisi nyt pitänyt lähteä, koska on meneillään harjoituskausi. Siis harjoituskausi keskellä kesää.

”Toivotaan, ettei Tero loukkaannu Venäjällä”, sanoi Heiska Helsingin Sanomissa. Saman toivomuksen voisi tietenkin esittää ennen jokaista kilpailua, mutta eipä esitetä.

Nyt voi veikata, että Suomen Urheiluliitto saa rangaistuksensa Heiskalta: Pitkämäki ei osallistu 28.6. Pihtiputaan keihäskarnevaaleille, koska Tsheboksarin Superliiga-heitot katkaisivat harjoituskauden, joka nyt siirtyy Pihtiputaan päälle. Samoin jos loppukesän MM-kisoista ei tule mitalia, se on SUL:n ja Superliigan kolmen heiton syy.

Koiviston sanoma on nykyisin hyvin ajankohtainen. Isoissa rahakilpailuissa ei yleisurheilijoilla ole enää maansa tai seuransa paitoja, vaan kukin kilpailee sponsorinsa väreissä. Hiihtäjillä taas on varusteet ommeltu täyteen autokorjaamojen ja parturi-kampaamojen merkkejä.

Olympia- ja MM-kilsoissakin olisi loogisempaa vetää lippusalkoihin Adidaksen, Amerin, Fischerin, Niken, Puman ja Rebokin viirejä.

kari.naskinen@gmail.com