sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Osattiin sitä ennenkin

Uuden eduskunnan tultua valituksi on herättänyt huomiota yhden perussuomalaisen kansanedustajan kielenkäyttö. Joskus muinoin sanominen oli vieläkin suorempaa. Kun talonpoikaissäädyn edustaja, maanviljelijä Matti Montonen käytti säätyvaltiopäivillä 1877-78 yhden puheenvuoron, se kuului ajankohtaista mustalaiskysymystä käsiteltäessä näin: "Olen sitä mieltä, että kaikki mustalaiset on hirtettävä."

Montonen oli Kaukolasta, joka oli pitäjä Laatokan länsirannalla. Kaukolan naapuripitäjät olivat Räisälä, Kirvu, Hiitola ja Käkisalmi. (Kuvassa Kaukolan vaakuna.)

Mustalaisista puhuttiin tuolloin samalla tavalla kuin nykyisin maahanmuuttajista. Mustalaiskysymystä tutkimaan oli asetettu valtiollinen komitea, joka puolestaan pani asialle alan erikoismiehen
Arthur Thesleffin, joka kasvitieteilijänä oli metsissä kiertäessään joutunut tekemisiin mustalaisten kanssa ja oli kiinnostunut heidän kielestään, tavoistaan ja elämästään. Vuonna 1900 Thesleff julkaisi tutkimustensa yhteenvedon ja toimenpidesuositukset komitean julkaisemassa raportissa. Siinä Thesleff suositteli mustalaisten vähittäistä sulauttamista valtaväestöön pitkäaikaisella valtion ohjelmalla. Uusien mustalaisten maahantulo ulkomailta Suomeen olisi kuitenkin kiellettävä, ja täällä jo asuvat mustalaiset olisi rekisteröitävä ja pakotettava asettumaan paikoilleen.

kari.naskinen@gmail.com