torstai 9. kesäkuuta 2022

Sarjavalittajat tulevat kalliimmiksi kuin sarjamurhaajat


Korkeimmassa hallinto-oikeudessa
on yksi ennätys, että samalta ihmiseltä on tullut valituksia 350 asiakirjan verran. Tällaiset ammattivalittajat ovat tuttuja myös oikeuskanslerin virastossa, eduskunnan oikeusasiamiehen toimistossa ja kaupungintaloilla. Valittaminen viranomaisten tai poliitikkojen päätöksistä on kansalaisten perusoikeus, mutta tätä oikeutta käytetään myös väärin. Nämä sarjavalittajat ovat ihmisryhmä, joka vie valtavasti aikaa ja rahaa kunnilta ja valtiolta.

Tällä viikolla oli Helsingin Sanomissa juttu salolaisesta naisesta, joka on vuosikausia häirinnyt Varsinais-Suomen käräjäoikeutta turhilla haasteilla. Ensin hän lähettelee perättömiä laskuja milloin mihinkin, ja kun niitä ei tietenkään makseta, hän jättää haasteen käräjäoikeuteen.

Naisen lähettämät laskut ovat todella kummallisia. Hätäkeskuslaitokselle hän oli lähettänyt viiden miljoonan euron laskun rekisterimerkintärikoksen korvaamisesta, Varsinais-Suomen ulosottovirastolta hän vaati 1,2 miljoonan euron korvausta, poliisilaitos oli saanut hänelt
ä laskuja 600 000 euron edestä erilaisista syistä jne. Kun seuraava vaihe on sitten haastehakemusten tekeminen, niin käräjäoikeus on tuskallisessa tilanteessa, kun roskakoriin ei haasteita voi heittää, vaan asiat on aina tutkittava. Helpommin kävisi sarjamurhaajan tapauksen käsittely.

Päätöksistä valittaminen on myös tuttua. Ammattivalittajien lisäksi on myös erityisiä järjestöjä, jotka helpottavat yksittäisten ihmisten valitustentekoa. Varsinkin luontoaktivistit ovat usein ärhäköinä esimerkiksi tie-, rakennus- ja kaavahankkeita vastustaessaan.
Valitus sisään, prosessi käyntiin, siinä menee vuosi tai kaksi, minkä jälkeen hankkeen toteuttaminen alkaa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Näin se yleensä käy.

Esimerkiksi Helsingissä perustettiin pari vuotta sitten Pro Luonto -yhdistys, joka ammattimaisen nopeasti tekee toimenpidekieltohakemuksia, jos ihmiset muuten ovat avuttomia monimutkaisten valituskäytäntöjen kanssa.

Valitusoikeus on hyvä ja tarpeellinen, mutta sarjavalittajien harrastuksena se on vääränlaista kehityksen jarruttamista.

kari.naskinen@gmail.com