tiistai 13. heinäkuuta 2010

Nuorta taidetta

Taidekeskus Salmelassa julkistetaan keskiviikkona 14.7. nuorten kuvataidekilpailun voittajat. Kilpailuun ja samalla nuorten taiteilijoiden tämän kesän katselmukseen hyväksyttiin 18 osallistujaa. Kun tarkastelee kilpailutöitä, on kiva huomata, että nuorilla taiteilijoilla on kykyä myös laadukkaaseen työhön. Tällainen huomio on paikallaan, koska niin suuri osa uudesta nuoresta taiteesta on roskaa – siis rumaa ja hutiloiden toteutettua sotkua.

Esimerkiksi Lahdessa olevan Uusi Kipinä -gallerian näyttelyt edustavat valtaosaltaan tällaista sotkua. Jos luo itselleen käsitystä uudesta kuvataiteesta Kipinässä esiteltävien taiteilijoiden kautta, tulee sellaiseen johtopäätökseen, että kunnollista maalaustaidetta ei enää synnykään. Tosin juuri nyt Kipinässä on harvinainen näyttely: Jonna Finnilän, Terhi Saalastin ja Joni Tiilikaisen teokset ovat taiten tehtyjä. Poikkeuksellinen näyttely oli myös kevättalvella, kun Kipinässä oli esillä lahtelaisen Maria Laineen (28) isokokoisia maalauksia, ja nyt nämä maalaukset ovat mukana Salmelan kilpailussa. Tämän jutun otsikon alla on Maria Laineen öljyvärimaalaus Kätketty paljas I (2008).

Ei ihme, että Maria Laineen maalauksista kaksi näytti jo myydyn, kun pari viikkoa sitten kävin Salmelassa. Maalauksissaan hän käsittelee yksityisen ja paljastetun välistä suhdetta, sekä läsnä- ja poissaolon vuorovaikutusta. Vaativalla lasyyrimaalaustekniikalla toteutettu hienovarainen, hieman utuinen jälki tukee teosten intiimiä tunnelmaa. Teokset rakentuvat tyhjän, pimeän tilan sekä naisfiguurien kehollisuuden ja eleiden kautta. Yhden tällaisen maalauksen tekemiseen kuluu useita kuukausia.

Maria Laine valmistui Lahden taideinstituutista kaksi vuotta sitten. Kaksi vuotta aikaisemmin valmistui samasta laitoksesta lahtelainen Terhi Kaakinen (30), joka niin ikään on mukana Salmelan kilpailussa. Hän on tehnyt kilpailutöikseen osittain väritettyjä puuveistoksia, jotka kuvaavat lapsiperheen arkea kaikessa kauneudessaan ja kamaluudessaan.

Tässä on kaksi nuorta kuvataiteilijaa, joiden nimet kannattaa panna muistiin. Myös sijoitusmielessä taidetta hankkivien on syytä noteerata Maria Laine ja Terhi Kaakinen. He osaavat tehdä taidetta, joka on kaunista. Ei olisi yllätys, jos he tulisivat Salmelassa palkituiksi. Kilpailun tuomariston muodostavat fil. tri Janne Gallen-Kallela-Sirén, professori Reino Hietanen, taidemaalari Samuli Heimonen, fil. tri Pauliina Laitinen-Laiho ja toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala.
Kilpailun suojelija on tasavallan presidentti Tarja Halonen, joka pitää puheen palkintojenjakotilaisuudessa.

P.S. 14.7.

Maria Laine voitti kilpailun. Tuomariston mielestä hänen tuotantonsa edustaa tasoltaan ja kiinnostavuudeltaan tämänhetkistä kansainvälisen taiteen kärkeä ja suuntauksia. Maria Laine maalaa vaativalla sfumato- eli valohämytekniikalla, joka on ollut yksi taidehistorian suurimpia innovaatioita. Leonardo da Vincin Mona Lisakin on tehty tällä tekniikalla. Siten Maria Laineen tuotanto hakee mielekkäästi yhteyttä nykyisen maalaustaiteen ja taidehistorian välille. Maria Laineen kyvykkyys on myös siinä, miten hän pystyy suvereenisti loihtimaan vahvan tunnelman teokseen, tuomaristo sanoi.

Tuomariston mielestä nuoreksi taiteilijaksi Maria Laineen teokset ovat poikkeuksellisen itsenäisiä ja kestävät aikaa.

Tasavallan presidentin Tarja Halosen mukaan taiteilijoiden koulutusmahdollisuudet ovat Suomessa kehittyneet ja laajentuneet merkittävästi. ”Kuvataiteilijoita valmistuu vuosittain useista oppilaitoksista. Tämä voi merkitä myös kovempaa kilpailua. Tie ammattitaiteilijaksi on pitkä. Esiinpääsy ja näkyvyys – eli esimerkiksi mahdollisuus näyttelyn järjestämiseen – on taiteilijalle suuri haaste”, hän sanoi

Maria Lainetta onnitellessaan presidentti korosti, että keskinäinen kilpailu ei ole taiteessa pääasia. Se on kuitenkin tehokas tapa saada taiteelle näkyvyyttä sekä saattaa taide ja yleisö yhteen. - ”Taiteen pitää löytää ostajansa ja muut tukijansa.”

Maria Laine palkittiin 5000 eurolla ja työskentelystipendillä. Hänen teoksiaan tulee olemaan esillä Salmelan ensi kesän näyttelyssä.

kari.naskinen@gmail.com