perjantai 9. elokuuta 2013

Televisionkatsojien kriitikkopäivät alkavat


Jokohan MM-kisojen avauspäivänä lauantaina on urheilijoita, jotka ovat ”huonossa hapessa”? Ehkä ei, sillä avauspäivä Moskovassa voi olla niin innostava, että urheilijat ovat ”flow-tilassa”. Kokeneimmat urheilijat, jotka siis ovat jo ”meritoituneita”, selviävät varmaankin rutiinilla. Sitten pitää vielä toivoa, että esimerkiksi seiväshypyn karsinnassa Jere Bergius pääsisi aloituskorkeudesta yli, koska se hävittäisi ”apinan selästä”.

Meille tavallisille tv-kriitikoille nämä ovat taas vaativat kisat. Ärsyyntymiskynnys on matalalla, sillä selostajien huono suomen kieli ja varsinkin siihen liittyvät muotisanonnat ottavat koville.

Keihäänheitto on tietenkin päälaji. Siinä on Tero Pitkämäen ja kumppaneiden huolehdittava siitä, että hyvät tilastotulokset ”kapitalisoituvat” mitaleiksi. Tässä onnistutaan, jos pidetään ”fokus” oikeana.

Juoksuradalla ei monta suomalaista ole, mutta kun Sandra Eriksson, Hanna-Maari Latvala ja Nooralotta Neziri ovat, niin vanhojen merkkien mukaan edessä ei ole vain kova kilpailu, vaan kova ”otatus”. Toivottavasti eivät ota muita kuin sallittuja aineita. Varmaa kuitenkin on, että Suomen naiset eivät alkueräjuoksujaan ”dominoi”.

Erittäin mielenkiintoista on heti lauantaina laskea, montako ”kohtuullisen” hyvää suoritusta selostajat ja kommentaattorit havaitsevat. Tekeekö esimerkiksi Usain Bolt 100 metrin alkuerässään kohtuullisen kovan ajan? Ei siis kovaa aikaa, vaan ainoastaan kohtuuden rajoissa pysyvän. Kohtalaisen kova aika olisi jo melko kova aika.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen mukaan ”kohtuullista” voidaan eri yhteyksissä luonnehtia sopivaksi, asianmukaiseksi, tarkoituksenmukaiseksi, oikeudenmukaiseksi, laatuunkäyväksi tai kunnolliseksi. Maija Länsimäki tutkimuskeskuksesta kirjoitti ”kohtuullisen” väärinkäytöstä vuosia sitten Helsingin Sanomissa. Hän otti esimerkeiksi lehtiotsikot "Eduskunta kohtuullisen tyytyväinen kuntalakiin" ja "Sieni-infektiot kohtuullisen yleisiä suokilpikonnilla". Ei ole kysymys kohtuuden rajoissa pysyvästä tyytyväisyydestä eikä yleisyydestä, vaan näiden melko suuresta määrästä. Eduskunta on siis kohtalaisen eli melko, aika tai varsin tyytyväinen, ja sieni-infektiot ovat kohtalaisen yleisiä. (HS 10.5.2005)

Onneksi Moskovassa eivät selostajina ole kuitenkaan F1-miehet. Heidän kanssaan on outo katsoja aina vaikeuksissa, kun pitää tietää, mitä tarkoittavat gridi, installaatiokierros, laast läp, penalti, pitleini, testisessio ja varmup.

Formulakommentaattorit selostamossa ovat oma lukunsa – ”eturivissä on nyt ne kaksi ajajaa, ketä johtaa sarjaa”.

kari.naskinen@gmail.com