maanantai 15. helmikuuta 2016

Jättiläismäinen elokuvayllätys



Talvivaarasta ja korruption läheisestä sukulaisesta hyvä veli -järjestelmästä kertova elokuva Jättiläinen on valtava yllätys. Se on suomalaiseksi nykyelokuvaksi harvinaisuus, sillä sen aihe on vakava, sitä ei ole suunnattu erityisesti nuorisolle ja se on poikkeuksellisen hyvin näytelty. Elokuvaa tehtiin nelisen vuotta, ja lopputulos onkin perusteellisuudessaan erinomainen.

Jättiläinen on fiktiivinen näytelmäelokuva, mutta kun me katsojat olemme viime vuosina seuranneet uutisten välityksellä Talvivaaran kummallisia kaivoskuvioita, niin ajoittain Jättiläinen vaikuttaa jopa dokumenttielokuvalta. Osaksi tämä johtuu siitäkin, että näytteleminen on niin uskottavaa.

Elokuva alkaa, kun nuori ja kunnianhimoinen Jussi saa ympäristötarkastajan paikan Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta. Virasto tarvitsee lisävoimaa, kun Talvivaara on alkanut työllistää sitä kovasti. Jussi saakin käsiteltäväkseen valtavan nikkelikaivoksen ympäristöluvan. Eikä luvan kanssa sovi kiemurrella, koska toimitusjohtaja Pekka Perän ansiosta kaivos on tuomassa Kainuuseen kipeästi kaivattuja uusia työpaikkoja. Vähitellen Jussi alkaa kuitenkin huomata, että hänelle ei ehkä ole kerrottu kaikkia totuuksia. Uusi bioliuotusprosessi ei olekaan aivan niin harmiton kuin hänen on annettu ymmärtää – ja mitä sen uraanin kanssa pitäisi tehdä. Pian Jussi saa pöydälleen samaa kaivosta koskevan lisähakemuksen.

Jussin esimies, viraston johtaja on kaikessa kaivoksen kannalla. Lupien pitää järjestyä ja mieluummin nopeasti, ja johtajan tunnuslause on: ”Me kaikkihan ollaan tässä samalla puolella.” Jussi kuitenkin haraa vastaan, ja hakee tukea omille näkemyksilleen Geologian tutkimuskeskuksen Kuopion-yksiköstä, jossa työskentelee hänen vanha opiskelukaverinsa. Pelin henki on kuitenkin selvä: jos et ole samalla puolella, olet eri puolella, ja eri puolella oleminen ei ole hyvästä.

Hyvä veli -järjestelmä toimii. Siinä ovat mukana Talvivaaran johto, kepulaiset kärkipoliitikot ja aluehallintoviraston pomot. Yhdessä käydään hirvimetsällä ja Kärppien peleissä. Rahallista lahjontaa ei kuitenkaan harrasteta, ei ainakaan suoraan, eivätkä poliisiviranomaiset saa mistään väärinkäytöksistä otetta, koska hyvä veli -porukka ei jätä jälkeensä dokumentteja, vaan asiat sovitaan suullisesti vaikkapa siellä metsästysreissuilla tai Kärppien aitiossa Raksilan jäähallissa. Näyttöjä korruptiosta ei saada.

Loistava elokuva, harvinainen suomalainen. Siinä ei ole tyhjännauramista eikä myöskään pätkääkään turhaa seksiä, vaikka sellaiseenkin olisi ollut mahdollisuus Jussin käydessä Kuopiossa tapaamassa opiskelukaverinaista. Kaiken lisäksi elokuva on juoneltaan myös jännittävä.

Elokuvan käsikirjoitus on Pekko Pesosen ja sen on ohjannut Aleksi Salmenperä. Jussia näyttelee Joonas Saartamo (kuvassa vas.), aluehallintoviraston johtajaa Peter Franzen ja Pekka Perää Jani Volanen, kaikille täydet kymmenen pistettä. Yhtä hyviä ovat kaikki muutkin, Saara Kotkaniemi, Pertti Sveholm, Leea Klemola, Elena Leeve (kuvassa oik.) jne. pienintäkin roolia myöten. Ainoan miinuksen koko elokuva saa äänityksestä, sillä joitakin vuorosanoja menee ohi huonon äänityksen takia.

Mutta jättiläinen? Talvivaara on tietenkin Suomen oloissa jättiläinen, ja ehkä myös Pekka Perä. Toisaalta
Kainuuta on myös kutsuttu Jättiläisten maaksi. Kansanrunoudesta löytyy viitteitä jättiläisiin, joiden jalan jäljet ulottuvat syvälle Oulujärven historiaan. Kristfrid Gananderin Mythologia Fennica -opuksen (1789) hirmuinen ja vahva jättiläinen on nimeltään Kaleva. Väinämöisen ja Ilmarisen uskotaan olleen Kalevan poikia. He asuivat isänsä kotipaikkakunnalla Paltamossa. Tuoreempi tapaus oli Euroopan pisin mies Väinö Myllyrinne (1909-63), 251,4 cm, myös kotoisin Paltamosta, Sotkamon naapurikunnasta.
.
Elokuvan on tuottanut Helsinki-filmi Oy. Se on perustettu 2002 ja on tuottanut yli 20 elokuvateatterilevityksen saanutta pitkää elokuvaa sekä ollut mukana lukuisissa kansainvälisissä yhteistuotannoissa. Helsinki-filmin tunnetuimpia elokuvia tätä ennen ovat olleet Napapiirin sankarit, Leijonasydän, Ganes, Kielletty hedelmä, Käsky, Tyttö sinä olet tähti, He ovat paenneet, Presidentintekijät ja Päin seinää. Yhtiön omistavat tuottajat Miia Haavisto, Jättiläisen tuottajat Aleksi Bardy ja Annika Sucksdorff sekä ohjaaja Dome Karukoski

kari.naskinen@gmail.com