keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Maahanmuuttokriittisyys ei ole rasismia, vaan realismia

Suomeen tuli viime vuonna 32 150 pakolaista entisten lisäksi. Tänä vuonna ei samanlaista ryysistä ole vielä ollut, mutta tilanteet voivat aina muuttua, joko pahempaan tai parempaan.

Kun suhtautuu näin mittavaan maahantuloon kriittisesti, saa joillakin tahoilla rasistin leiman. Leima on kuitenkin väärä.

Ei kysymys ole rodullisesta asennoitumisesta, vaan siitä, että liika vain on liikaa. Tietenkin maahanmuuttokriittisten joukossa on myös rasisteja ja muita perushörhöjä, mutta kritiikkiä olisi, vaikka pakolaiset olisivat miten vaaleita tai tutunomaisia tahansa. Jos Suomeen olisi viime vuonna rynninyt 32 150 ruotsalaista, ei heitäkään olisi otettu avosylin vastaan. Keskeinen syy kritiikkiin on, että pakolaiset tulevat tänne meidän kustannuksellamme elämään, ainakin aluksi. Tämä vain on realismia pienessä maassa ja juuri nyt vielä huonossa taloudellisessa tilanteessa.

Hyvinvointivaltiomme voimavarat ovat taloudellisen laskusuhdanteen takia heikentyneet. Yhtälö ei toimi, jos tässä tilanteessa yhteiskunnan rahoituspohjaa heikennetään vielä lisää ohjaamalla taloudellisia panoksia vieraalle väelle. Maailmanpankin selvityksen mukaan pakolaiskriisi maksaa suhteellisesti laskien Suomelle kolmanneksi eniten maailmassa, kun kustannuksia verrataan bruttokansantuotteeseen. Kokonaiskustannuksista on ulkopuolisen vaikea saada selvää, mutta karkea lasku tämän vuoden osalta on noin miljardi euroa!

Yhden kummallisen ongelman aiheuttaa sekin, että tänne tulleita pakolaisia on kadonnut jonnekin. Viime päivien tietojen mukaan noin 2500 pakolaista on teillä tietymättömillä. Mitä porukkaa tämä on, joutuu kysymään. Saksassa tällaisia kadonneita pakolaisia on 130 000.

Keskusrikospoliisin tiedusteluosaston päällikkö Sanna Palo on sanonut, että kadonneisiin turvapaikanhakijoihin liittyy iso riski.

Osa kadonneista on kuitenkin niitä, jotka eivät ole jaksaneet jäädä odottamaan Suomen viranomaisten turvapaikkapäätöstä, vaan lähteneet lätkimään siitä mitään ilmoittamatta. Jotkut ehkä ovat olleet pettyneitä siihen, että Suomi ei olekaan sellainen paratiisi kuin heidän salakuljettajakuskaajansa olivat maalailleet.

Pakolaiset rasittavat nykyisin myös Suomen oikeuslaitosta. Pelkästään tänä vuonna pakolaiset ovat tehneet 10 000 valitusta saatuaan kielteisen oleskelulupapäätöksen.

Nyt täytyy vain toivoa, että Turkin tilanne ei muuttaisi pakolaisvyöryä entistä mahdottomammaksi.

kari.naskinen@gmail.com