tiistai 21. toukokuuta 2024

Seteliselkärankaiset ja puolueselkärankaiset


Kun
Veikko Vennamoon kyllästyneet 12 kansanedustajaa erosivat tai erotettiin SMP:stä ja perustivat 1972 Suomen kansan yhtenäisyyden puolueen (Skyp), Vennamo haukkui heidät seteliselkärankaisiksi. Vennamo katsoi, että nuo petturit olivat jättäneen SMP:n sen takia, että saisivat puoluetuen itselleen. Lahden kaupunginvaltuustossa oli eilen puolueselkärankaisia ja -selkärangattomia, kun päätettiin luopua Lahti Energian myyntiä selvittävän konsulttityön lopettamisesta.

Sos.dem. kunnallisjärjestö oli ottanut sen tiukan kannan, että energiayhtiöstä ei myydä osaakaan. SDP:n valtuustoryhmässä on 16 jäsentä,
joista puolueselkärangattomia olivat nyt Sirkku Hilden, Minna Lampinen, Sanna Virta ja Tapani Ripatti. Hilden, Lampinen ja Virta eivät voineet osallistua äänestykseen, koska olivat ehdottomasti kunnallisjärjestönsä päätöstä vastaan, joten heidän tilallaan äänestivät varavaltuutetut. Ripatti menetteli suoraselkäisemmin ja äänesti reilusti oman selkärankansa mukaan vastoin kunnallisjärjestön kantaa ja saanee jonkin pienen rangaistuksen.

Äänestystuloksen selvittyä demarien konkarivaltuutettu Erkki Nieminen nousi paikaltaan seisomaan ja lapsellisesti ”tuuletti” voittoa kuin leijonakannattajat samoihin aikoihin Prahassa, jossa Suomi oli juuri kukistanut täpärästi Tanskan.

Jääkiekkovoitto oli niin tärkeä, että
Hannu Rahkonen (Kok) tiedotti siitä oman puheenvuoronsa yhteydessä. Tällaisen mahdollistaa digitekniikka: ennen valtuustosalissa luettiin kokouksen aikana Ilta-Sanomia, nyt seurataan kännykän viihdevirtaa. Jukka Ruhberg (Kok) puolestaan luuli valtuustosalia markkinapaikaksi ja kävi puhujapöntössä kutsumassa kaupunginvaltuutettuja katsomaan Lahden Ahkeran ensi perjantaina järjestämiä yleisurheilukilpailuja, mihin valtuuston puheenjohtaja Juha Rostedt (Kok) koputti nuijalla pöytää ja neuvoi pysymään asiassa.

Seurasin valtuuston kokousta kaupungin omasta nettilähetyksestä. Toimi teknisesti hyvin, mutta kaikista asioista ei maallikko saanut selvää. Pitkät jorinat käytiin esimerkiksi valtuuston varajäsenille toimitettavista kokousasiakirjoista, mutta kunnollista selvyyttä ei saanut siitä, mikä oli kinastelun syynä. Jotenkin se liittyi puolueloikkauksiin, ehkä seteleihinkin.

Meille kuntalaisille nettilähetysten kautta välittyvä informaatio on puutteellista. Puheenjohtaja ottaa edellisen pykälän jälkeen esille seuraavan asian pelkkänä otsikkona, joten asia jää meille katsojille hämäräksi.
Ymmärtämisen edellytyksenä olisi, että meidän pitäisi jostain kaivella kokouksen esityslista näkyviin, mutta se on jo hankalampi homma.

Helppo asia puolestaan oli vuoteen 2040 ulottuvan keskustavision hyväksyminen. Nyt kun energiayhtiöasiaan palataan vasta seuraavien vaalien jälkeen, niin keskustavisio on sellainen, johon tukeutuen kaupunkia tästä lähtien kehitetään, paitsi jos selkäranka ei kestä.

kari.naskinen@gmail.com