Kun on nyt muutaman talven kuullut Jarmo Punkkisen (kuva) kommentointia hiihtokilpailuissa, ei enää tänä talvena jaksaisi. Sama koskee muitakin urheilulähetysten ns. asiantuntijakommentaattoreita. Tällainen kommentaattori näköjään tyhjentää itsensä yhden kilpailukauden aikana niin, että seuraavalla kaudella ei ole mitään sanottavaa - paitsi että niitä samoja vanhoja juttuja jauhetaan ja meidän on niitä kuunneltava.
Sitten kun ei varsinaisesti ole mitään uutta sanottavaa, ollaan siinä varsinaisen selostajan vieressä ja toistetaan, että "juuri niin". Erkki Mustakari on formulalähetyksissä toistanut tätä juuriniitä jo kymmenen vuotta.
Kommentaattoreiden kieli on ymmärrettävästi köyhää, koska he eivät ole sanankäytön ammattilaisia. Siksi heitä ei pitäisi päästää ääneen niin paljon kuin nykyisin on tapana.
Kommentaattoreiden, valmentajien ja muidenkin urheilun ammattilaisten kielenkäytössä on viime vuosina tapahtunut sellainen erikoinen muutos, että eri lajit ovat lähentyneet toisiaan. Enää ei hypätä, pelata tai hiihdetä, nyt kaikki vain tekevät. - "Larinnolla on nyt hyvää tekemistä." "Ensimmäisessä erässä meillä oli huonoa tekemistä, mutta toisesta erästä alkaen homma parani." "Jauhojärven tekemisessä on nyt asiat kohdallaan."
Toni Niemisen tekeminen MTV 3:n selostuksissa on niin karmeaa, että jo muutaman vuoden on mäkikisat tullut katsotuksi Eurosportilta, jossa Kalle Lepistö on viime vuosina kehittynyt kovasti.
Nelonen Sport Pron studiokommentaattori jääkiekkokierrosten tiistai- ja torstai-iltoina on entinen pelimies Tero Lehterä. Kommentaattori, joka ei uskalla kommentoida. Kun Ässät oli kummallisesti jättänyt Pekka Rautakallion valitsematta mihinkään Ässien hommiin tämän kauden jälkeen, ei Lehterä sanonut mitään, vaikka ohjelman juontaja pyysi. Rautakallion tapaus on ollut kuluneen syksyn erikoisimpia, mutta kommentaattori ei kommentoinut. Ei ollut näköjään kanttia. On pidettävä kilpi puhtaana joka suuntaan.
kari.naskinen@gmail.com