Maan hallituksen heikennyksistä huolimatta on lähtökohtana hoitotakuussa pidettävä, että siitä luvatusta kahdesta viikosta pidetään kiinni. Apua on saatava samalla tavalla ja yhtä nopeasti Lahdessa, Orimattilasta kuin Hartolassakin. Nyt vaaleissa jokaisella hyvinvointialueella on tietenkin kyse oman alueensa asioista, mutta toivottavasti tulokset ovat laajasti sellaiset, että tämänsuuntaisesti voittajat ajattelevat.
Erikoissairaanhoidon hoitojonoja on pystyttävä purkamaan ja omalääkärimalli on saatava käyttöön koko alueella. Kun potilasta hoitaa sama lääkäri-hoitajatyöpari, hoidon laatu, potilastyytyväisyys ja kustannustehokkuus kohenevat.
Järjettömiä korotuksia asiakasmaksuihin on tiukasti vastustettava. Perintään menevien maksujen määrää on saatava pienemmäksi tiedottamisen ja automaattisen maksukaton avulla. On karmeaa, että viime vuonna oli sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja ulosotossa koko maassa 90 000 henkilöllä, asukasmäärään suhteutettuna eniten Päijät-Hämeen hyvinvointialueella: 44 200 ulosottotapausta (+10 %).
Ei pidä suostua hallituksen kulujen siirtoon avuntarvitsijoille, vaan asiakasmaksuihin on sallittava näiden vaalien jälkeen vain hyvin maltillisia korotuksia - tavoite pikemminkin alentaa asiakasmaksujen tasoa tai poistaa ne perusoikeuksiin vedoten kokonaan.
Päijät-Hämeen SDP:n vaaliohjelmassa todetaan, että osittain monikansallisen Harjun Terveys Oy:n osuus hyvinvointialueen palvelutuotannosta on kasvanut liian suureksi. Palveluiden saatavuudessa ja tasossa on eroja Harjun Terveyden ja hyvinvointialueen oman toiminnan yksiköiden välillä. Tämä tilanne on sote-uudistuksen periaatteiden vastainen. Hyvinvointialueen pitääkin laajentaa oman toiminnan yksiköiden palveluita.
Siitäkin on lähdettävä, että jokaisessa Päijät-Hämeen kunnassa on oltava sosiaali- ja terveydenhuollon palvelupiste. Palveluita täydennetään etäpalveluilla ja liikkuvilla palveluilla, mutta jokaisella on oikeus tarvitsemaansa lähipalveluun. Heikot taidot tai toimintakyvyn esteet digitaalisessa asioinnissa eivät saa olla este ajanvaraukselle, jonka pitää onnistua myös fyysisenä käyntinä, puhelinyhteydessä tai opastuksen avulla.
On tuettava kuntien kasvatustyötä, jotta jokaisella lapsella ja nuorella on mahdollista kasvaa turvallisesti aikuiseksi. Lasten ja nuorten pahoinvoinnin taustalla ovat monitahoiset syyt ja ilmiöt, joihin yksi ratkaisu on monialainen yhteistyö. Pitää tukea perheitä, jotka lähtevät liikkeelle ”takamatkalta”. Erityisesti on vastattava lasten ja nuorten mielenterveyden haasteisiin.
Samoin on pidettävä huolta ikääntyneistä ihmisistä. Heidät on nähtävä voimavarana, ei menoeränä. Yksinäisyyden, toimintakyvyn ja syrjäytymisen ehkäisemiseen pitää olla keinoja – vastaus on yhteistyö esim. yhdistysten kanssa ja yhdessä tekeminen. Riittävä ja selvä palveluohjaus muuallakin kuin vain netissä antaa reilusti tietoa kaikille saatavilla olevista palveluista. Lisäksi on omaishoidon tukea parannettava.
kari.naskinen@gmail.com