tiistai 1. huhtikuuta 2025

Paheneva maa


Vuonna 1994 Suomessa tehtiin yli sata pankkiryöstöä. Tällaista se oli ollut jo vuosikymmeniä.
Nyt ei roistojen enää kannata mennä pankkikonttoreihin naamarit päässä, kun helpommallakin pääsee, eikä kiinnijäämisen riskikään ole yhtä iso. Internetissä ja puhelimessa kaikki käy helpommin. Viime vuonna suomalaisilta yritettiin huijata rahaa tietoon tulleiden tapausten perusteella 107 miljoonaa euroa, missä oli kasvua edellisvuodesta yli kolmannes. Lisäksi pitää ottaa huomioon, että kaikki huijatuksi joutuneet eivät edes kehtaa tehdä rikosilmoitusta tai ilmoittaa asiasta pankille, koska on noloa tunnustaa, että meni esimerkiksi rakkausansaan.


Pankit kyllä onnistuivat pysäyttämään näitä viime vuonna tehtyjä yrityksiä tai palauttamaan netissä rosvottuja rahoja 44 miljoonaa euroa, mutta paljon tuli silti menetyksiäkin.

Huijausten määrä kasvaa edelleen, mutta on tässä rikollisuuden muodossa se parempi puoli entiseen verrattuna, ettei tule ruumiita.
Kari Haakanan kirjassa Tämä on ryöstö (2023) kerrotaan esimerkiksi 1906 Venäjän valtionpankin Helsingin-konttorin isosta ryöstöstä, jossa ammuskelussa kuoli viisi ihmistä. Lappeenrannan länsipuolella Taavetissa 1920-luvulla kuoli ryöstössä kolme ihmistä, ja hyvinhän mekin muistamme Jakomäen pankkiryöstäjien pakomatkan 1986 Mikkeliin, jossa rosvojen panttivangiksi ottama mies kuoli.

Nykyisin paha piilee netissä. Se on muuttanut maailman rikollisuuden osaltakin sellaiseksi, että enää ei ole suomalaistakaan lintukotoa, vaan olemme yhtä ja samaa maailmaa. Taannoin kuuntelemassani luennossa tietoturvaekspertti Mikko Hyppösen sanoi, että ”Internet on deletoinut maantieteen”.

Tässä isossa kokonaisuudessa ovat mukana myös pankkirosvot. He ovat digitalisoineet itsensä verkkoon. Nyt kun vielä tekoäly kehittyy ja kehittyy, se pystyy kohta soittamaan meille suomenkielisiä puheluita.

Hyppönen sanoi, että tilanne tulee jatkuvasti vaarallisemmaksi. Toistaiseksi esimerkiksi sähköverkon toiminta ei ole kiinni netistä, mutta Hyppösen ennustus oli, että 20 vuoden kuluttua näin on, joten rikolliset ja muut hakkerit pääsevät yhä pahemmin haittaamaan yhteiskuntien toimintoja.

Ei arvannut Hyppönen nuorena, että keksiessään 19-vuotiaana veljensä Arin kanssa tietokonepelin ”Paha juttu”, se olisi ollut nimeään myöten enteellinen. Veljesten ensimmäinen peli on edelleen pelattavissa Suomen Pelimuseossa, joka toimii museokeskus Vapriikissa Tampereella. Siellä ”Paha juttu” toimii avoimen lähdekoodin ICE-emulaattorilla, jolla voidaan ajaa Commodore-tietokoneiden ohjelmia.

Tein minäkin yhden pahan jutun 20 vuotta sitten: kun aloimme nykyisen vaimoni
Ullan kanssa styylata, vein hänet Rautatienkadun Kuvapalatsiin katsomaan Aku Louhimiehen Pahan maan. Minulla se meni vuoden kymmenen parhaan elokuvan tilastoon, mutta myöhemmin Ulla kertoi olleensa melkein koko ajan silmät kiinni, koska se oli niin pahaa katsottavaa.

Hyppönen kertoi myös kyberturvayhtiö With Secure Oyj:n viime vuonna avaamasta maailman ensimmäisestä kybertuvallisuuteen keskittyvästä taidemuseosta, joka valottaa haittaohjelmien, nettivirusten ja muiden turvallisuusuhkien vaikutuksesta ihmisiin ja yhteiskuntaan. Museo on
With Securen pääkonttorissa Helsingissä Välimerenkatu 1:ssä, avoinna perjantaisin klo 12-16.

NYRKKISÄÄNTÖJÄ

Finanssialan nettisivulla on nyrkkisäännöt, mitä ainakin on mustettava, kun haluaa välttää huijatuksi tulemisen

+ Varo
sähköpostilla tai tekstiviestillä tullutta linkkiä. Älä avaa epäilyttävää linkkiä. Ylipäätään linkkien kautta ei tulisi kirjautua pankkitunnuksilla mihinkään.

+ Älä luovuta verkkopankkitunnuksiasi tai salasanojasi kenellekään. Pankki tai viranomainen ei koskaan pyydä pankkitunnuksiasi eikä tarvitse niitä mihinkään.

+ Pankkitunnuksesi on tarkoitettu vain sinun käyttöösi. Älä anna niitä kenellekään.

+ Älä mene pankin, viranomaisen, postin, verottajan tms. verkkopalveluun hakukonetulosten kautta.

+ Varmista, että päädyt oikealle sivulle kirjoittamalla itse koko verkko-osoite selaimen osoitekenttään tai käyttämällä palveluntarjoajan mobiilisovellusta.

+ Jos epäilet tulleesi huijatuksi, ota ensimmäiseksi yhteys pankkitunnusten ja korttien sulkupalveluun (24/7) tai oman pankkisi asiakaspalveluun. Nopealla toiminnalla voi parhaassa tapauksessa rajoittaa tai estää vahinkoja. Tee rikosilmoitus poliisille. Älä jää yksin; uhriksi voi joutua kuka vain, eikä sitä tarvitse hävetä. Hae rohkeasti apua läheisiltäsi ja tarvittaessa ammattilaisilta.

kari.naskinen@gmail.com