maanantai 10. tammikuuta 2022

Äärioikeistopopulismi uhkana Ranskassa


Jos Emmanuel Macron voittaa huhtikuun vaalit, hänestä tulee 20 vuoteen ensimmäinen uudelleenvalittu presidentti Ranskassa. Nyt on Ranskaa tarkasteltava tavallista enemmän, kun Euroopan ykkösmaa Saksa on hieman murrosvaiheessa CDU:n ja Angela Merkelin siirryttyä pois vallasta. Ranska on nyt myös EU:n neuvoston puheenjohtajamaa, ja monet politiikantuntijat sanovatkin, että Ranska on ottamassa vahvempaa otetta maanosan asioissa.

Macronin valinta ei kuitenkaan ole ollenkaan selvä. Tuoreimman mielipidekyselyn (7.1.) mukaan Macronin kannatus on
25 % ja meno toiselle äänestyskierrokselle varmaa. Sitten vain on se tilanne, että euroskeptisen Kansallisen liittoutuman Marine Le Penin kannatuslukema on nyt 17 %, konservatiivipuolue Soyons libresin Valerie Pecressen 16 % sekä maahanmuutto- ja islaminvastaisen Eric Zemmourin 13 %. Muita ehdokkaita on vielä yksitoista. Ratkaisevaa on se, millaiset kimpat syntyvät toiselle kierrokselle.

The Economist -lehden juuri suomeksi ilmestyneessä Maailma 2022 -aikakauslehdessä todetaan, että vaalikamppailusta tulee tiukka, ikävä ja kansaa kahtia jakava. Ranskalaiset inhoavat yli kaiken valmiiksi pureskeltua vaalitulosta, mikä voi aiheuttaa yllätyksiä.

Macron tuli presidentiksi jonkinlaisena keskustavasemmistolaisena, mutta kommentaattoreiden mukaan hän on liukunut koko ajan enemmän oikealle.
Aikaisemmin Macron oli sosialistipuolueen jäsenkin ja oli tukemassa Francois Hollandea presidentiksi 2012. Nyt kun Macron itse on ollut presidentti, hänen aikanaan on rikkaimpien verotusta kevennetty, työsopimusten tekemistä on viety enemmän paikalliselle tasolle ja irtisanomiskorvauksia on heikennetty. Elinkeinoelämä on ollut tyytyväinen, mutta ay-liike on järjestänyt lakkoja.

Politiikantukija, valtio-opin professori Pascal Perrineau sanoo, että ”Macron on elitisti ja narsisti, joka pitää kansan loitolla ja johtaa maata hyvin yksin. Macron on sivistynyt, nuori, dynaaminen ja miellyttävän näköinen filosofipresidentti, joka on avoin Euroopalle ja puhuu hyvää englantia, on ehkä puoleensavetävä kuva ukomailla, mutta se ei riitä vetämään koko Ranskaa yhteen.” (HS Teema 6/2021)

Yhden lipaisun Macron teki vasemmiston suuntaankin, kun hän marraskuussa palautti pariisi
laisesta museosta 20 teosta Länsi-Afrikan Beniniin, josta ne oli siirtomaavallan aikana varastettu. Varsinaiset konservatiivit voivat kuitenkin päihittää Macronin, jos ne toisella äänestyskierroksella lyöttäytyvät yhteen.

Viimeksi Macron voitti Le Penin toisella kierroksella 66 - 34. Populistisessa oikeistossa tiedetään, että nyt pitää menetellä jotenkin toisin. Se on kuitenkin hajanaista porukkaa, joten kunnon liittoutumaa ei ole helppo saada aikaan. Jos saadaan, tilanne Euroopassa voi muuttua. Olisi uudenlainen asetelma, jos vahvistuvassa asemassa oleva suurvalta Ranska vaihtuisi äärioikeistojohtoiseksi.

Tätä ajatusta peläten voi vain toivoa, että tasavaltalaispuolueen Valerie Pecressen nousu jatkuisi. Jos toiselle kierrokselle menisikin Pecresse, olisi pahin uhkakuva voitettu. Tasavaltalaiset on eräänlainen Charles de Gaullen perinnön jatkaja, maltillinen keskustaoikeistolainen puolue, jota imeisesti voi verrata esim. Saksan kristillisdemokraatteihin ja Suomen Kokoomukseen. Pecressen oma esikuva on Angela Merkel.

kari.naskinen@gmail.com