tiistai 1. kesäkuuta 2021

Rikosten paljastajista tehdään rikollisia

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA on syyllistynyt törkeään rikokseen vakoilemalla pohjoismaisia ja saksalaisia poliitikkoja. Amerikkalaisilla on kuitenkin omat sääntönsä. Yksi sellainen on, että jos joku paljastaa sen omia valtiolllisia rikoksia, on itse rikollinen. Tällaisia tunnettuja etsintäkuulutettuja ovat Julian Assange ja Edward Snowden. Heitä ennen amerikkalaisten sotarikoksia paljastanut Chelsea Manning on jo tuomittukin.


Assange on pitkään ollut Belmarshin vankilassa Lontoossa. USA vaatii Englantia luovuttamaan hänet Yhdysvaltoihin tuomittavaksi. Jos luovutus tapahtuisi, joutuisi Assange Virginian osavaltiossa sijaitsevaan tuomioistuimeen
ja elinkautinen olisi selvä juttu.

Jo nyt Assange
on murhamiehiäkin vaikeammassa asemassa Belmarshissa. Saksalainen toimittaja-kirjailija Günter Wallraf sanoo Assangen kohtelua psykologisen kidutuksen tietoiseksi muodoksi: ”Tavalliset vangit, mukaan lukien murhasta kuolemaan tuomitut, saavat ottaa vastaan lapsiaan ja sukulaisiaan. He saavat käydä luottamusellisia keskusteluja asianajajiensa kanssa. Assangelta kielletään kaikki tämä.” (Kulttuurivihkot 2/2021)

Julian Assangen rikos on Wikileaks-nettisivun perustaminen. Sen kautta vuoti tietoja julkisuuteen myös Chalsea Manning, joka sai 35 vuoden vankeustuomion.
Barack Obama lievensi tuomiota ja Manning pääsi vapaaksi, mutta joutui uudestaan vankilaan kieltäydyttyä todistamaan Wikileaksia koskevassa asiassa.

Assangen, Manningin ja Wikileaksin rikos oli
paljastaa USA:n helikopterilentäjien törkeys Bagdadissa 2007. Tällaista hupia lentäjät pitivät:

”Hän on haavoittunut - - - minä ammun.” Sitten kuuluu naurua. Minibussi ajaa paikalle pelastamaan haavoittuneita. Kuljettajalla on kaksi lasta mukanaan. Toinen lentäjistä sanoo: ”Saat syyttää itseäsi, jos otat lapsia mukaan taistelutantereella.” Sitten he ampuvat, isä ja haavoittuneet kuolevat, lapset haavoittuvat vakavasti.

Tästäkään sotarikoksesta ei ketään tuomittu, sen sijaan näiden tekojen paljastajista tehtiin rikollisia.

Assange, Manning ja Snowden ansaitsisivat Nobelin rauhanpalkinnot. Sellaisen sai 1935 saksalaisen Die Weltbühne -kulttuurilehden päätoimittaja Carl von Ossietzky, joka muutama vuosi ennen natsien valtaannousua julkaisi jutun Saksan ilmavoimien salaisesta varustelusta. Versaillesin rauhansopimuksessa Saksalta oli tällainen uuteen sotaan varustautuminen kielletty, mutta mitäpä siitä, von Ossietzky tuomittiin vankilaan valtiopetoksesta.

Nobelin rauhanpalkintoa ei von Ossietzkyn annettu mennä vastaanottamaan Osloon. Lisäksi Hitler kielsi Saksan lehtiä kirjoittamasta mitään palkinnosta ja 1937 Hitler kielsi Nobelin palkintojen vastaanottamisen kaikilta saksalaisilta. Carl von Ossietzky (kuvassa) kuoli Nordendin vankilassa Frankfurt am Mainissa 1937 tuberkuloosin ja keskitysleirissä kokemiensa kärsimysten heikentämänä.

Me emme voi luottaa maailman omaantuntoon niin kauan kuin meidän oma omatuntomme nukkuu”, kirjoitti von Ossietzky.

kari.naskinen@gmail.com