Kuvassa Raul Castrolla ja Miguel
Díaz-Canelilla
on
koronamaskit. Kuubassa tilanne on vaikea. Rokotuksia ei vielä ole
aloitettu, koska valtion oma lääketeollisuus kehittää
koronarokotetta, jolla vasta rokotukset aloitetaan, ja tarkoitus on
tällä rokotteelle auttaa myös
muita
Latinaisen Amerikan maita.
Korona on poikkeuksellisen
hankala asia Kuuballe, koska sen takia on turismi sinne pysähtynyt.
Tällä on valtava vaikutus, sillä turismi on jo pitkään ollut
Kuuban suurin tulonlähde. Tällä hetkellä Kuuba on
talouskriisissä, suuressa inflaatiovyöryssä ja jonot
elintarvikekauppojen ulkopuolella ovat palanneet. Tätä
taloustilannetta pahensivat USA:n kiristyneet pakotteet Donald
Trumpin aikana,
eikä
Joe
Bidenin politiikka
ole helpottanut tilannetta, sillä hän on sanonut, ettei Kuuba kuulu
nyt prioriteettiasioihin USA:n ulkopolitiikassa. Näin on otettu
selvästi takapakkia Barack
Obaman ajoista.
VALLAKUMOUKSELLISIN
ASIA
VALLANKUMOUKSESSA ON PUOLUE
Ajankohtaiseen
vaiheeseen osui, kun seurasin tutkijatohtori
Petra Kuivalan
viisiosaisen luentosarjan
Helsingin työväenopistosta.
Hän asui Kuubassa 2014-17
tehdessään
väitöskirjatutkimusta Helsingin yliopistolle.
Tuolloin Petra Kuivala pääsi
myös
työskentelemään aiemmin tutkijoilta suljettuihin arkistoihin. Hän
tarkasteli ensimmäisenä ulkomaalaisena
tutkijana vallankumoukseen ajoittuvia katolisen
kirkon arkistolähteitä.
Nyt hän toimii tutkijana Helsingin ja Harvardin
yliopistoissa.
Mikä muuttuu nyt, on oleellinen kysymys. Petra Kuivala sanoi, että Kuuban vallankumouksessa on ollut monta käännekohtaa, sillä vallankumous Kuubassa on ollut dynaaminen prosessi, joka jatkuu yhä muuttuen ja uudistuen koko ajan.
”Viime vuosikymmenten yksi iso muutos oli uuden perustuslain säätäminen 1976, jolloin Kuuballe julistettiin virallisesti kommunistinen ja ateistinen yhteiskuntajärjestys. PCC nousi maan johtoon eli Fidel Castro henkilönä jäi sille alisteiseksi. Tämä oli lopullinen ja johdonmukainen seuraus siitä, että joulukuussa 1961 Casto oli sanonut kysymyksessä olevan marxilainen, leniniläinen, sosialistinen vallankumous”, kertoi Petra Kuivala.
Jo 1980-luvulla käynnistyi kuitenkin ”oikaisukampanja” (Rectificacion). Alettiin korjata havaittuja virheitä ja muuttaa vallankumousta. Tämä tarkoitti sitäkin, että uskontoa alettiin taas ymmärtää, kun lähdettiin siitä, että kannattaa pitää uskovat mieluummin ystävinä kuin vihollisina. Fidel Castro jopa houkutteli paavi Johannes Paavali II:ta vierailulle, mutta tämä toteutui vasta 2015 paavi Franciscuksen tehdessä Kuubaan viikon kestäneen vierailun, ja uudestaan 2016. Noiden vierailujen aikana Kuuban johtajana oli jo Raul Castro.
Petra Kuivalalla oli näköalapaikka näihin tapahtumiin, sillä Kuuban katolinen kirkko ja ulkoministeriö kutsuivat hänet viralliseksi tarkkailijaksi niihin.
BARACK OBAMA JA
ROLLING STONES
Vuosi 2016 oli huippu. Ensin Barack Obama vieraili Kuubassa ja samalla viikolla tuli Rolling Stones. Pitkänäperjantaina Rolling Stones piti konsertin urheilupuiston alueella ja paikalla oli myös Petra Kuivala.
”Ei ole virallisia lukuja yleisömäärästä, mutta ne liikkuvat 500 000:n ja miljoonan välillä. Tunnelataus siellä oli valtava. Ihmiset kokivat taitekohdan ja tiedostivat käsillä olevan muutoksen”, kertoi Petra Kuivala.
”Näiden isojen tapahtumien jälkeen on tullut takapakkia. Vuonna 2014 Obaman aikana uudelleen solmitut diplomaattisuhteet kyllä ovat voimassa, mutta kanssakäymisen normalisointi ei Obaman jälkeen ole onnistunut. Oman muutoksen aiheutti näitä ennen Neuvostoliiton loppuminen, minkä seurauksena Kuuba on lisännyt yhteistyötä erityisesti Kiinan kanssa. Sieltä Kuuba saa nykyisin esimerkiksi linja-autoja, käyttötavaroita koteihin ja energiateollisuudessa tarvittavia koneita ja laitteita.”
Kuuban sisäisessä muutoksessa iso asia oli, kun turismi saavutti saaren 1990-luvulla. Nyt se on Kuubassa pääelinkeino, jota saavat harrastaa myös yksityiset ihmiset ja yritykset tietyin rajoituksin, mutta niitä osataan tietenkin kekseliäästi kiertää. Raul Castron aikana sallittiin ulkomaiset investoinnit matkailuelinkeinoon ja yksityisyrittäjyyden annettiin toimia. Ihmiset voivat vuokrata asuntojensa huoneita turisteille, pitää pieniä ravintoloita, toimia matkaoppaina, kampaajina, kosmetologeina jne.
”Vallankumouksen kärkiasioita ovat tällä hetkellä edelleen maksuttomaan koulutukseen ja tieteeseen panostaminen, josta koronarokotteen kehittäminen on hyvä esimerkki”, sanoi Petra Kuivala.
ATEISMI POIS
PERUSTUSLAISTA
Petra Kuivala sanoi uskonnon läsnäolon kommunistisessa yhteiskunnassa olleen mielenkiintoinen paradoksi:
”Uskonnon ja vallankumouksen liittymäkohdat ovat tulleet näkyviin erityisesti ihmisten arjessa. Arkistolähteet ja tekemäni haastattelut valottavat aiemmin hiljaisiksi jääneitä kuubalaisia katolisia kokemuksia elämästä vallankumouksessa. Kirkkoinstituution ja vallankumouksen virallisten rakenteiden rinnalla suuri joukko kuubalaisia on elänyt elämäänsä uskonnon ja vallankumouksen rajapinnoilla. Sekä katolilaiset että kommunistit ovat kohdanneet toisiaan kouluissa, työpaikoilla, naapurustoissa ja kaduilla.”
”Ateismi poistettiin perustuslakiuudistuksessa 1991-92, joten uskonnonvapaus tuli takaisin. Tästä oli hyötyä silläkin tavalla, että kirkon diakoniatyö auttoi ihmisiä vaikeassa tilanteessa, kun oli pulaa ruuasta ja säännöstelykortit tulivat. Samoihin aikoihin alkoi musta pörssi -toiminta, joka jatkuu yhä.”
kari.naskinen@gmail.com